togent Creative Commons License 2015.01.20 -1 0 2339

Dr. Heszky László a GM szabadalmakkal kapcsolatban is kifejti véleményét:

 

Globális szabadalmak gátolják a szabad versenyt

 

A GM-fajták globális szabadalmai megakadályozzák a szabad versenyt a multinacionális és a nemzeti (lo-kális, regionális) vállalatok között. A transzgénikus fajták, a génkonstruk-ciók és azok minden eleme, maga az ötlet, és a megközelítés is, globá-lis szabadalommal védett. Emiatt a hagyományos nemzeti vagy magán nemesítő cégeknek, esélyük sincs arra, hogy valaha is versenyképes saját fejlesztésű GM-fajtát állítsanak elő. A szabadalmak ugyanis minden utat lezárnak, ami egy hasonló tulaj-donsággal rendelkező fajta előállí-tást tenné lehetővé. A hagyományos nemesítés és vetőmagipar számára nem marad más lehetőség, mint a cég felszámolása, vagy szabadalom-vásárlás.

 

USA vs Európa szabályozásról:

 

Engedélyezési eljárás az USA-ban – az EU-tól eltérően – a „lényegi azonosság elvére” alapul (substantial equivalence principle)

Az USA-ban ezért – Európától eltérően – fel sem merült az együtt termesz-tés vagy koegzisztencia problémá-ja. Ez az oka annak is, hogy az USA nem tud GMO-mentes kukoricát, vagy szóját exportálni.

Ennek az eljárásnak a hiányossá-ga, hogy nem számol a tartós ter-mesztés során felmerülő kockáza-tokkal, például a rezisztens gyomok és rovarok kialakulásával, valamint a génáramlás és génmegszökés le-hetőségével. Ennek következtében fordulhatott elő pl. 2010-ben, hogy a Szövetségi Bíróság megtiltotta a GM-cukorrépa és -lucerna fajták ter-mesztését, egy évvel később elren-delte a cukorrépa szaporítóanyag megsemmisítését, mert szerinte az USDA nem kellően megalapozott vizsgálatok alapján adta ki az enge-délyt.

Végeredményben az USA ható-ságai most kezdik komolyan venni azokat a kockázatokat, melyeket az EU már a 90-es évektől kezdve fi-gyelembe vesz,

 

EU GMO-paradoxon (importálható, de nem termeszthető?)

A válasz egy-szerű, mert teljesen más kockáza-tokat kell vizsgálni és értékelni az élelmiszer-biztonság és mást a ter-mesztésbiztonság esetén.

A termesztésbiztonsági kockáza-tokról sajnos kevés szó esik, pedig az igazi problémákat a mezőgaz-daság számára ezek jelentik.

http://mkk.szie.hu/dep/genetika/pdf/Heszky/HL-2013_12.pdf

 

 

Előzmény: togent (2337)