sogormail Creative Commons License 2015.01.19 0 0 11391

Ugy, hogy a refluxnak nem csak felmarodasos esetei vannak ill. nem csak rekeszserves esetei. Ezeknel tenyleg eros a psziches, betegsegtudat behatas ill maga a tunetek nagyreszt inkabb pszichesek. Orvos csak annyit tud megallapitani, hogy nincs felmarodva, kicsit talan piros a gege es ennyi. Legtobbszor nem kinozzak PH meressel az egyent, hanem az egyszeruseg kedveert felirjak a protokoll szerint a ppi-t es hazazavarjak. Pontosabban ki az ellatorendszerbol. Utana ha elbeszelget vmi kuruzsloval, elemegy vmi vajakoshoz, de pusztan csak idovel elmulik, akkor utana jonnek a legendak az epp utoljara hasznalt csodamodszerrol.

Mert sokan azt kepzelik, hogy ha valami egyuttal (elmulik a reflux tunet mikozben valamit hasznalt), akkor ott mindjart van ok es okozati osszefugges. Pedig nem szuksegszeru. Pl. elmultak a reflux tunetei, mikozben epp vmi csodadietat tartott az ember. Ha ilyen psziches jellegu semilyen refluxos volt az illeto, akkor elmult vmitol es nem jon elo ha szerencses. Ha tenyleg van reflux, akkor akar egy tobbeves nyugalmi periodus utan is elojohet ujra, na ilyenkor a csodamodszer mar nem fog hasznalni:) Merthat nem volt osszefugges. (Bar idovel ahogy idosodik az ember, amugy is csokken a gyomorsav termeles, ami segit)

Masreszrol a reflux tunetek kore bovul az orvosi ellatorendszerben. Ertsd, a dokinak kell vmit kezdeni a pacienssel. HA elmesz egy haziorvoshoz, hogy buffentem egy nagyobbat kaja utan, mindjart refluxt kiallt es felirja a ppi-t. Ami egy tok hibas megkozelites szerintem. 12 eve refluxt csak szakorvos diagnosztizalhatott es csak o irhatott fel ppi-t kedvezmennyel. Ma ha elmesz hazidokihoz, mar kapod a diagnozist es a ppi-t. Termeszetesen ezen esetek nagyresze tenyleg csak "kepzelt" reflux. Idezojelbe teve..

 

Előzmény: Adrestia (11390)