togent Creative Commons License 2015.01.17 0 0 2327

Sok százmillió embert érint az alultápláltság és a vele járó vitamin és nyomelemhiányos állapot (VAD). Az utóbbi években széleskörű nemzetközi összefogás jött létre ennek a pusztító állapotnak a megszüntetésére.
Az elégtelen, vagy hiányos tápanyagbevitelnek alapvetően három oka van. Szegénység, tájékozatlanság, kulturális környezet (hagyományok). Döntő változást e három tényezőn keresztül lehet csak elérni.
A megoldás  megfelelő mennyiségű és minőségű, változatos tápanyagbevitel, diverzifikált táplálékforrásokból.
Az utóbbi években ugyan sokfelé, mindhárom területen sikerült eredményeket elérni, de azért a probléma globálisan nem szűnt meg.

 


http://www.ifpri.org/sites/default/files/publications/oc64ch21.pdf

A táplálékforrások körének kiterjesztése mellett, azzal párhuzamosan létrejött egy másik irányzat is, ami éppen ellenkezőleg, az élelmiszerek tápanyagtartalmának koncentrcációját, feldúsítását célozza meg, a biofortifikáció.
http://en.wikipedia.org/wiki/Biofortification

Vannak akik eleve nem tartják helyesnek ezt az irányt, hiszen az összes esszenciális tápanyagot semmiképp nem sikerülhet egy-két élelmiszerbe zsúfolni, teljes értékű táplálkozás csak változatos forrásokból valósulhat meg. Szerintük az erőfeszítések jobban hasznosulnának az ideális étrend felé való elmozdulással.
Elismerve a kritika jogosságát, a bioforifikáció hatalmas változást hozhat és már hozott is az egyoldalú táplálkozás elleni harcban nem csak szavak, vagy ígéretek szintjén, sok millió ember életkörülményeinek, egészségi állapotának javításával bizonyította létjogosultságát.


http://www.who.int/nutrition/topics/vad/en/
http://www.harvestplus.org/content/countries-endorse-biofortification-icn2-rome
http://biofortconf.ifpri.info/2014/04/16/global-policymakers-commit-to-scaling-up-nutritious-foods-to-reach-millions/
https://truthabouttrade.org/hu/2014/11/27/biofortification-a-bowl-of-hope-for-africas-malnourished/
„Narancs“ krumpli terem a Fehér Ház kertjében:
http://www.harvestplus.org/content/white-house-garden-harvests-vitamin-rich-orange-sweet-potato

 

A-vitaminos manióka:
http://www.gbcghana.com/1.1783162
http://www.harvestplus.org/content/model-vitamin-cassava-shop-launched-ibadan-nigeria

Rejtett éhség, egyoldalú táplálkozás és nyomelemekben (vas) dúsabb bab:
http://www.trust.org/item/20140630145804-v85jo/

 

A-vitaminos burgonya:
http://www.npr.org/blogs/thesalt/2012/08/15/158783117/saving-lives-in-africa-with-the-humble-sweet-potato

 


http://www.harvestplus.org/sites/default/files/HarvestPlus_OFSP_Infographic_web%28withlinks%29.pdf

 

A-vitaminos kukorica:
http://www.hunger-undernutrition.org/blog/2012/05/going-orange-risk-taking-in-zambian-maize-fields.html
http://www.harvestplus.org/content/new-study-finds-orange-maize-improves-vitamin-levels-children
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/10/08/ajcn.114.087379.abstract?sid=ead6eb3f-bcab-4927-a22b-98b7dc9b7c7b


A biofortifikáció nem egy eljárás, hanem növénynemesítési irányzat.
A biofortifikáció megvalósítható hagyományos és biotechnológiai (GM) eljárással egyaránt. Ez utóbbira példa lehet az aranyrizs, vagy a Bill Gates szponzorálta A-vitamin dús GM banán is.
A végeredmény lehet táplálkozás élettani szempontból hasonló, a gyakorlatban azonban mégis alapvető különbség van a kétféle eljárás között.