ilsi Creative Commons License 2015.01.17 0 0 topiknyitó


     

        VÁROSOK VILÁGA
        Mindentudás Egyeteme – előadás (2004. február 9).

        Mtud (Mindentudás Egyeteme): A város egyike az emberi civilizáció legnagyszerűbb és legösszetettebb produktumainak…emberek rendezett közössége, eleven organizmus, sőt szellemi egység is.

        SZEA (Szelíd Energia Alapítvány): Végzetes zsákutca, halálos csapda, stressz. Ma a nagyváros a legdrágább és legveszélyesebb településforma. Egykor jónak tűnt, de átcsapott tömegnyomorrá: melyik az a bolond élőlény, amely hegyén-hátán szeret lakni? Minden ragadozó, rágcsáló, kukac pontosan elfoglalja ökológiai életterét, csak az ember épít beton-dzsungeleket; tapossa, kínozza egymást utcán, buszban, várótermekben – ahelyett, hogy egyenletesen belakná a vidéket. Halálos függőségben, inkubátorban él - ha megszűnik a beszállítás: megfagy, éhen hal.
        Képtelenség: 3 millió ember egy rakáson! A baromfinak EU-szabvány a minimális kifutó, kapirgáló – de a lakótelepinek mennyi zöld terület jut? Szegedre előbb jutsz, mint a város másik felébe. Életévek mennek rá buszozásra, utazgatásra. Életek mennek rá a rossz, betegítő levegő belélegzésére, milliárdok a „felszabadító városi levegő” hatásának kúrálására. Hiába keres sokat a főváros, ha ki is adja. Városi neurózis irtja a józan észt. Csoda, ha holnap nem dől össze minden!
        Mindenki rohan, az óráját nézi. „Nincs szükség időmutatókra. Reggel a nap följön, este lenyugszik. Ám az élet a halállal befejeződik. Csak ennyit kell tudnia az embernek”. (Lukanga Mukara, IV. levél).

        Mtud: …van-e a városnak jövője. Erre a kérdésre nincs válasz.
        SZEA: Van. Pár évtized még és a városok összeomlanak. (Lásd. Élet az emberek után, SpektrumTV)

        Mtud: …nem elégséges egyetlen tudomány lámpása,…
        SZEA: Lehet íróasztal-tudományokat csinálni, (Alan Sokal is megmutatta): várostudomány, kerülettudomány, utcatudomány; ökoetnológia, etnoökológia – van pénz rá! (Nincs – hitelből megy minden, várható az Októberi Forradalom 2.0).

        Mtud: Biztonság, otthonosság
        SZEA: Így gondolják a Havanna-lakótelepen, Csepelen, a Flórián téren is?
        Kutyaszarban gázolni, mindent zárni-rejteni, pénzecskét számolni, szomszédokkal perlekedni – biztonságos, otthonos? Régen, faluhelyen, a tolvajt „kiböjtölték”: a károsult addig éhezett, míg a tettes elárulta magát.

        Mtud: …”Világom” testem köré rendeződő burkok egyre táguló térbeli köreiként is leírható.
        SZEA: Meg száz más módon is, de minek? Akadémiai katyvasz, „tudományos” tolvajnyelv.

        Mtud: …nem magányos, hanem társadalmi lény…közösségi kommunikáció…
        SZEA: Egyre több ember szenved a magánytól – a városban is! Házasság - ha kötődik egyáltalán - bomlik, minden második; viszály a családban, rokonságban , munkahelyhez kell költözni, egyik élettárs elhal…Társadalmi lény, kommunikáció? Szingliéletmód, egyszemélyes csoport! Az Erzsébet téren minden tizedik figyelt föl a csecsemősírásra. Nem tudom, ki lakik a fal másik oldalán. (Jobb is?) Jöhet a pótlás: tévésorozat, kutya-macska. A bonobó-majmok közmegegyezéses stratégiája példás, jobb demokraták, mint a magyarok.

        Mtud: …ne fázzak…ne legyen melegem…öltözködünk…
        SZEA: Ennek a bölcsességnek tévéelőadást szentelni? 4-5%-os kamatra kölcsönt fölvenni?
        Mennyi lehet az egy hallgatóra eső fajlagos költség?

        Mtud: …házamban, lakásomban vagyok „otthon” …
        SZEA: Kivéve, ha örökké veszekszem az apámmal, anyámmal, testvéremmel, gyerekemmel…
        „A lakás nem az ember elsődleges tartózkodási helye.” (SZEA-füzet Nr 4)
        „A wahutuk ágat hoztak az erdőből, szénát a legelőről. Ezt nevezed te kunyhónak. De leéghet és akkor nincs többé. Vagy a lakója nem tér haza, akkor számára ez nem kunyhó.” (Lukanga Mukara, VI.levél). Gondoljunk a gázrobbanásokra, lakástüzekre, amikor emberek veszítik el pillanatok alatt otthonukat!

        Mtud: A Gilgames-eposzban úgy esik szó az Uruk városát övező falról, mint „égből alászállott építményről” …kontrasztként a „paraszti világegyetem”…
        SZEA: Ez a „paraszti világegyetem” mentette meg pl. Pestet az éhhaláltól az ostrom idején…
        A magántulajdon hozta a rabszolgaságot, a városok a járványokat…
        Az „égből alászállott” új metró költségeiből a fél város felszíni közlekedését helyre lehetett volna tenni. Félő, hogy fővárosunk büszkesége patkányok, svábbogarak és kóbor macskák lakhelyévé válik - hamarabb, mint gondolnánk.

        Mtud: ..a városok kiemelkedése inkább az istentiszteleti szertartások helyeinek körülkerítésével kezdődött…
        SZEA: A 12 000 éves Göbekli Tepe körül nem találtak településeket.

        Mtud: A város…az érintkezés és a közösségi kommunikáció merőben új formáit teremti meg…
        SZEA: Avagy a viszály és a perlekedés új formáit. Kipateroljuk a hajléktalanokat a „finom” kerületekből, ledózeroljuk fabódéikat…börtönbe zárjuk a kiskorúakat…

        Mtud: …újfajta esztétikai igény…
        SZEA: Kálvin tér, Boráros tér, BAH-csomópont, Flórián tér, „újfajta” Duna-part: nem mehetsz le a vízhez a száguldó autóktól…

        Mtud: A város egyfelől…vonzza magához a közelebbi és távolabbi környék, szűkebb és tágabb külvilág lakóit, anyagi és szellemi javait, másfelől szét is sugározza saját értékeit, szétküldi embereit és javait…
        SZEA: Igen! Csak a kérdés: mennyi az adok és mennyi a kapok? Köztudott, hogy a metropoliszok, autópályák kiszipolyozzák, tönkre teszik a vidéket és falvait. Lásd: fölszámolt szárnyvasutak, bezárt iskolák, kihaló falvak. Régiók esnek ki, Magyarország államterülete csökken. És velük hal ki az életmentő, önellátó képesség és tudás, míg a gombnyomogató, magasan szakképzett városi „guckt blöd aus der Wäsche”, bambán bámul ki az ingéből, ha utoljára kürtöl az angyaújságírók nyüzsögnek; a gyönyörű lágymányosi nagyelőadóban ismételten építik-bontják a tévé-technikákat – elfelejtették állandóra beépíteni… /A tévéadásokat később egy rátarti, kotnyeles riporter kisajátítja, főszereplőjévé teszi magát; közpénzünkön gyógytornát, orvosi leleteket, génanalízist rendel meg/. Ez a nagy csinnadratta keltett gyanút, no, meg az óriáscégek reklámplakátjai. A 2004-es tüntetés a Mindentudás Egyeteme ellen tudománykritikus, tiltakozik a tudomány kiárusítása ellen, amennyiben a multik kisajátítják azt. A kutatásokat ők pénzelik és pozitivista módon az jön ki, amit ők akarnak. A Mtud Egyeteme lelepleződik: nem más, mint a tudománybabona szentesítése és a multik reklámrendezvénye.)

        (Elképesztő volt a technikai és személyi fölhajtás ezeken a rendezvényeken:
műszakiak, biztonságiak, vendéglátók, tudományos celebek, újságírók nyüzsögnek; a gyönyörű lágymányosi nagyelőadóban
ismételten építik-bontják a tévé-technikákat – elfelejtették állandóra beépíteni…
/A tévéadásokat később egy rátarti, kotnyeles riporter kisajátítja, főszereplőjévé teszi magát;
közpénzünkön magának gyógytornát, orvosi leleteket, génanalízist rendel meg/.
Ez a nagy csinnadratta keltett gyanút, no, meg az óriáscégek reklámplakátjai.
A 2004-es tüntetés a Mindentudás Egyeteme ellen tudománykritikus, tiltakozik a tudomány kiárusítása ellen,
amennyiben a multik kisajátítják azt. A kutatásokat ők pénzelik és pozitivista módon az jön ki, amit ők akarnak.
A Mtud Egyeteme lelepleződik: nem más, mint a tudománybabona szentesítése és a multik reklámrendezvénye.)