erbe Creative Commons License 2015.01.16 0 0 16096

"a vezetékek méretezése?" "24V-ot szállítsam a házig vagy a 230-at?"

Terhelhetőség alapján 6 mm2-es vezeték kellene fázisonként (elvileg a 4-es is elég lenne). Ha kisebb feszültségesést szeretnél, vagy távolabbra teszed a szekrényt a toronytól, akkor inkább 10-es. Ésszerű megoldás, a torony mellé déli oldalra kis féltető a napelemekből, alá a szekrény és hidegtől-forróságtól védő dobozba az akkuk. A házba meg már a 230 V megy. 40 m-en főleg.

"44V-os napelemet beköthetem a vezérlőbe?"

Fogalmam sincs. :-( http://zhwind.en.made-in-china.com/productimage/MeNJSvqPGocZ-2f1j00JBNTohsPwCbM/China-Wind-Controller-Outdoor-off-Grid-Controller-From-1kw-to-20kw-FKJ-A2-.html Egyébként nem 44, hanem 3*44 =132 V. Ez a készüléked újabb változata. 2 kW-120 V-osnak írja, tehát bekötheted a 3 db sorbakötött napelemet.

"mi fogja megakadályozni a túlpörgésben? van egy dump load..."

A pontos feladata a felesleges energia felemésztése. Nem a túlpörgés megfogása, hanem a feltöltött akku mellett termelődő felesleg elfűtése. A túlpörgés megakadályozására mechanikai megoldást szokás alkalmazni. Részben azért, mert nagy szélben a generátor nem bírja ki, amennyit termel(het)ne, másrészt bármilyen elektromos hiba, leégés, szakadás, kimegy a biztosíték,... esetén is jöhet szélvihar, amikor meg KELL állítani a kereket.

"a wind turbine control system nevű dobozzal meg tudom állítani a kereket?"

Nem tudom. Szerintem nem. Lásd följebb!

15 m-es tornyot ügyesebb villanyszerelő 3-4 fő segítséggel daru nélkül lábraállít és kipányváz. :-)

Előzmény: xtamszix (16093)