togent Creative Commons License 2015.01.13 0 0 2324

Igen. Sosem számítható ki pontosan egy új technológia bevezetése milyen hatásokkal és mellékhatásokkal járhat a gyakorlatban. A legalapvetőbb elvárás, hogy kellő körültekintéssel, nagyfokú óvatossággal járjanak el a hatóságok, jogalkotók ilyen horderejű, százmilliók élelmezését érintő dolgokban.

 

Sajnos az US szabályozási környezet nem tudott ellenállni a multik érdekérvényestő képességének, ami immunválaszt, ellenreakciót váltott ki a világ sok országából. Nem hiszem, hogy ez használna a géntechnológia tudományának.

 

Mint az előbb olvashattuk már a nagy hazai vetőmagtermesztők pontosan azok a cégek, amelyeknek a legtöbb GM fajtája is van tehát a hat legnagyobb biotech multi. Szó sincs semmiféle konteóról, a folyamatok a valóságban afelé haladnak, hogy féltucat cég kezében legyen az emberiség élelmiszerellátásának döntő része. Ez önmagában probléma.

Probléma például, mert ismert, hogy nem elkerülhető a keresztbeporzás, a GM növényekkel való "szennyezése" a hagyományos növényeknek (génfertőzés-fóbia), ám a GM növények szabadalmi védettsége miatt a vétlen gazdák kiszolgáltatottak a licensztulajdonosnak.

(The rate of GM contamination does not matter; whether it’s 1 percent, 2 percent, 10 percent, or more, the seeds and plants still belong to Monsanto.)

Ez persze nem a GM növény "hibája", hanem a GM növénytermesztés problémája a rossz jogi szabályozás miatt.

A monopolizálódás problémája jól lemérhető ez a glifozát ügyön is. Ha túlságosan egy technológiára alapozunk, megszüntetjük a változatosságot, akkor függővé válunk tőle.

 

Sok hasonló probléma körvonalazódik amik függetlenek attól, hogy önmaga az adott GM növény elfogyasztása okoz-e egészségügyi problémákat vagy sem.

 

Nem állítom, hogy ezek megoldhatatlanok, de szemmel láthatóan nem a megoldás irányába haladnak a dolgok amik egyre több országot kényszerítenek a GM technológia totális elutasítására, ami szerintem sem jó, de a jelen helyzetben szükségszerű védekezésnek tartom.

Előzmény: jogértelmező (2323)