togent Creative Commons License 2015.01.13 0 0 2320

A topik témája a piacon lévő GM növényekkel kapcsolatban felmerülő, vagy fenyegető  problémák: egészségügyi, környezeti, gazdasági, jogi, társadalmi, akár kulturális téren.

Ez természetesen nem azonos a géntechnológia (génsebészet, biotechnológia) tudománnyal. Semmilyen gyakorlati probléma nem általánosítható, nem vetíthető ki a tudományterületre, kizárólag az adott növényre, termelési rendszerre, esetleg jogi, szabályozási környezetre vonatkozik. Ez természetes.

Szerintem szorosan a topik témája azonban minden GM növénytermesztési rendszer összes alkotórésze is, például a glifozát gyomirtó tűrő GM növények és maga a gyomirtó is elválaszthatatlan részét képezik a Roundup Ready rendszernek.

 

Ez teljesen független attól, hogy a gyomirtót használják-e más környezetben, nem idokolt a glifozáttal kapcsolatos problémák lesöprése az asztalról ilyen megokolással.

(Ezt bővebben is indokolni fogom.)

 

(Off: Mindig válaszolok a témához kapcsolódó (személyeskedést elkerülő) felvetésekre, de akik lekezelő stílusban sértegetnek, hazgnak, agyhalottnak bélyegeznek azok (nálam legalábbis) trollszűrőre kerülnek, nem zavar ugyan, de nem kívánom a topikot személyeskedő vitákkal terhelni.)