togent Creative Commons License 2015.01.07 0 0 2295

A Toyota a második nagy autógyártó, amely lemond szabadalmi jogairól felismerve, hogy azok mára inkább gátolják mint elősegítik a fejlődést:

 

A szabadalmak rendszere, bár kétségkívül hasznos, sok esetben visszafogja a fejlődést, hisz védett ötleteket csak a szabadalom birtokosának beleegyezésével lehet felhasználni. A Toyota ezt felismerve lehetővé tette 5680 szabadalmának díjmentes felhasználását. Így, bár a jogok továbbra is a japán gyártót illetik, bárki építhet az üzemanyagcellás hajtásra vonatkozó szabadalmaikra. Ez pedig, ha áttételesen is, de a japán óriásnak is hasznára lehet.

 

http://totalcar.hu/magazin/hirek/2015/01/07/a_toyota_felszabaditja_a_javunkra_5680_szabadalmat/

 

A növénynemesítésben éppen ellenkező törekvéseket látunk. Néhány nagy multinacionális cég mindenáron egyeduralomra törekszik és ezt éppen a szabadalmi jogok kiterjesztésével próbálja elérni.

A biotech ipar ezzel a törekvésével nem a tudományt, nem a fejlődést szolgálja, hanem a sötét középkorba akarja visszarepíteni az emberiséget.

Ez vízválasztó. A szabadalmi rendszer támogatása ennek a néhány multinak a támogatását jelenti, az egész világgal szemben.