.ETNA. Creative Commons License 2015.01.04 0 0 41148

Szia!

Amikor az öcsém és én is ajándékba kaptunk egy-egy kenyérsütőgépet (az övé Hauser, az enyém Hausmeister) azt gondoltuk, hogy a használati utasításban lévő recepteket minden bizonnyal az adott gépen próbálták ki, különben miért lenne mindegyik gép használatijában más és más recept.

 

Na ez pont nem így van:-) A Hauserrel soha nem sikerült normális kenyeret sütni, de amikor a Hausmeister használatijában lévő receptekre álltak át az öcsémék, sikerült a kenyér. EGyszóval, igen, sokszor előfordul, hogy nem jó a használatiban lévő recept. Igazából nem kísérletezek, bevált a használatiban lévő mindegyik recept, ezért nem szoktam máshonnan kenyér recepteket "halászni".

 

A Hausmeister használati utasításában az szerepel, hogy mindenképpen a vizet öntsük be először az üstbe, majd erre a lisztet, amibe kis mélyedéseket készítünk és ezekbe tesszük az olajat, cukrot, sőt és élesztőt (ha porélesztőről van szó), illetve csak simán a liszt tetejére kell morzsolni a friss élesztőt.

 

Alapprogramon sütve:

 

A 1,5 fontos fehér kenyér alapreceptje (cipó méret - LOAF SIZE -  gombot is meg kell nyomni)

260 ml víz

460 g liszt (lehet vegyesen is, pl. fehér és teljes kiőrlésű rozs stb. liszt kb. 300 fehér +160 teljes kiőrlésű)

2 kiskanál só

2 evőkanál cukor/méz

3 evőkanál vaj/olaj

2 kiskanál zacskós élesztő, vagy futtatott friss, esetleg csak simán belemorzsolt friss élesztő, a kocka friss élesztőből kb. 1/3-ad

 

2 fontos  kenyér alapreceptje:

310 ml víz

560 g liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű)

2 kiskanál só

2 evőkanál cukor

3 evőkanál vaj/olaj

2 kiskanál zacskós élesztő

 

A 1,5 fontos fehér kenyér receptje szerint készítem a zsemléket, a különbség az, hogy TÉSZTA (dagaszt és keleszt, de nem süt) programon, majd a táblán - ebből a mennyiségből - kb. 10- 12 db zsemle-golyót gyúrok, letakarom (lehetőleg huzatmentes helyen) és kicsit pihentetem kb. 30 percig, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egy egész tojást felütök és ezzel kenem meg a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütöm. Nagyon finom, "igazi" (!) zsemle lesz belőle, karácsonykor kicsivel több mézet teszek bele és egy kanálka mézeskalács fűszerkeveréket.

 

OLASZ KENYÉR:
310 ml víz
400 gr fehér liszt (BL55 vagy BL65)
160 gr bio rozsliszt (Herbáriában veszem a Biopont Kft. lisztjét)
1 kis adagolókanálnyi só,
2 nagy cukor
3 nagy olivaolaj
2 kis adagolókanálnyi zacskós élesztő
3 nagy adag.kanálnyi paradicsompüré,
2 kis ad.kan. bazsalikom és 2 kis ad.kan oregano (illetve ízlés szerint)
sípszónál felvagdalt olajbogyó

 

FRANCIA KENYÉR 2 fontos , könnyed, lyukacsos szerkezetű,  FRANCIA programon sütve

310 ml víz

560 g fehér liszt

2 kk só

2 ek cukor

2 kk instant élesztő

 

Karácsonyi fűszeres-mézes (saját kreálmány)

A fehér kenyér alapreceptbe (csak fehér liszt) tettem egy kevés fahéjat, és a  Kotányi Mézessütemény fűszerkeverékből is egy keveset, cukrot és mézet (vegyesen) használtam, tettem bele durvára tört diót és készen vett cukrozott narancs és citromhéjat (Lidl) is. Dió helyett pl. akár összevagdalt, aszalt sárgabarackot is lehet a sípolásnál beleszórni.

 

 

 

Előzmény: hadny (41146)