attiss.66 Creative Commons License 2015.01.03 0 0 2987

...pirastro chromcor húrt használok, tetszik a hangzása, nem feszül nagyon és strapabíró. Előtte thomastic vision-t vettem, de azon az A-húrok mindig elszakadtak, azóta olyat nem veszek.

Kipróbáltam, tényleg nagyon könnyen szólnak meg az üveghangok és nagyon tisztán/szinte nem is hallatszik a vonósúrlódás zaja/ és testesebben, hangosabban/fokozni tudom az üveghang erejét/, mint az előző készítésű hegedűimnél/azokon karcosan szól, jobban hallatszik a vonósúrlódás és nem tudom fokozni az üveghang erejét/ . :) Jó, hogy mondtad, mert amúgy én üveghangon nem nagyon szoktam játszani, de most kipróbáltam. 

 

"...hamarabb kezd el befelé fordulni a hang..."

 

ezt, a kívül- belül vízüvegezés nem oldja meg? Sacconi azt írja a könyvében, hogy a Stradivári azért tudta vékonyabbra venni a lemezek vastagságát, mert vízüveggel kezelte kívül-belül a lemezeket ,kávákat is, így csontosította /bár mélyebb lett a hangszínük a hegedűknek, de  nem fárad el a fa évszázadok alatt sem a rezgéstől és ragyogó marad a hangja. Azok a hegedűk, amik nincsenek csontosítva, arra mondta azt Sacconi, amit te írtál. Én meg kívül-belül vízüvegeztem. 

 

Sacconi írásában...

 

 

"A preparálás a fának állandóságot kölcsönöz és a hangszernek rendkívüli tartósságot biztosít, megakadályozza a rostoknak, a tartós rezgés által előidézett kimerülését...

 

A preparálás az idő múlásával és a rezgések állandó hatása közben állítólag alapját képezi a fa szerkezetében lévő kristályosodási folyamatnak, a a hangzást befolyásoló tulajdonságainak elvesztése nélkül, sőt, még a lakkozás fénytörő képességét is növeli.

A preparáló szubsztancia tehát hatást gyakorol:

1. a hangzásra, mert a kezeletlen fa eltérő ellenálló erejét mind a tetőn, mind a háton kiegyenlíti, továbbá főleg a puhább, hajlékonyabb és kevésbé keményebb, tömörebb részeken hatol át.

2. a tartósságra, mert a fának-ha csak egyszer is felszívta-figyelemre méltó, az idők során sem változó szilárdságot ad...

...a hangszerre felhordott preparáló szubsztancia kémiai elemzése a szilicium és hamuzsír jelentős mennyiségét állapította meg. Kétségtelenül üvegszerű szubsztanciáról, pontosabban káliumszilikátról/egyfajta vízüveg/ van szó..."

 

 

 

 

 

Előzmény: citera (2984)