ilsi Creative Commons License 2015.01.02 0 0 topiknyitó


    
    

Hálózatkutatás, a tudomány vége?
    
Mindentudás E., 2005. szept. 12
Az előadó kitűzött célját (a világ megtartását és jobbítását) nem érte el, ellenkezőleg. Azt hallottuk, amit amúgy is tudtunk. A "mindig-mások-fölszólítása"(akár tévén is), ma már teljesen bizonytalan... Teljesen bizonyos azonban, hogy hallgatóival pusztán az apparátus igénybevételével tetemes mennyiségű pótolhatatlan háttér-anyag és -energiákat fogyasztottak el, környezetszennyezést okoztak és rendeltek meg (lásd ENERGIAMENÜ). Ha sétálni megy és a szomszédokkal beszélget, netán megoszt (hálózat!), céljához közelebb jut.
1.   Sok a hálózat? Inkább a hiánya végzetes. Honnét a sok alkoholista, csonka család, civilizációs beteg? A csoportok között nincs átjárás, jaj, ha egy nyulász be talál tévedni a galambászok közé! A bevezető közismert, már 20 éve írt erről Frederic Vester, sőt, mobil kiállítást is csinált… (System, Stabilität, verschachtelte Kreisläufe).
2.   A "társadalmi hálózatoknál" aztán végképp sántít, 6 lépés a pápáig? Badarság! Weltfremd, tipikus elméleti játék, próbálná meg valaki! (A gyerekem meg sem akarták keresztelni). A Föld nem kisvilág, (talán a repülőző gazdagoknak?), keveset gyalogol az előadó?
3.   Skálafüggetlenség, fraktál: lehet bármilyen kaptafát ráhúzni a világra, végtelenül. Nemcsak Thomas Kuhn óta tudjuk, hogy a tudomány közmegegyezés (sőt, mint látni fogjuk, a multik gyártják!) - de vajon most ezt kell-e? Jómódúak játéka!
4.   Erős, gyenge kapcsolatok? A H-híd és a nők fecsegése: föld és ég! (Ha tudná, mennyit fecsegnek a férfiak! Ez nem nem kérdése.) Nem hiszünk a (tömeg!)társadalomra kivetített modellekben, legyen akárhány Nobel-díj. Egy t. kísérletet meg sem lehet ismételni (verifikálni), mert más lesz a kiindulás. Ez már nem természet, hanem egy mű-világ, ami mai kutatás tárgya. A mutációk fajfenntartók, tudtuk eddig is. Csakhogy: evolúcióra már nincs idő! (Csak a vírusoknak). A „hálózat”: tautológia. (Igaz, még egy új megfogalmazás a sokféleség védelmére). Az emberi „vegyértékek” lekötéséről a „cuccok” által szintén 20 éves kép.
5.   Inog, hogyan lesz a fajkihalásból özönvíz. A fehérjék még csak hagyján, de a társadalmi példák hihetetlenek, ilyen összetett jelenségeket, ok-okozatokat itt nem lehet egy síkban görbékkel tükrözni.
6.   A (mai) "tudásnál", "tudománynál" végképp megbotránkozunk! Honnét ez a sok gyökértelen, beteg lelkű ember? Nem ettől a "tudástól", ami fogyasztói cikkek tömkelegével pusztít? Milyen „innováció”? 15 év internet után hol a világmegváltó fölfedezés? Nem épp a gép lép ismét ember-ember közé?
7.   Örömteli viszont a bizalomra való fölszólítás, az emberi kapcsolatokra biztatás a "cuccok" helyett  - de hát mért kell ehhez egy egész hálózat-elmélet, kutatókkal, intézetekkel, pusztítással?
Ezeket eddig is tudtuk, az új elméletek: régiek, más alakban; erőltetettek, gyanúsak, fölöslegesek szabadidős játszadozások akkor, amikor csak pár évtized a teljes összeomlásig (lásd 31 kockázati tényező)…Ezért ma könyvet írni bűn, előadást tartani szintén – de mi is cinkosak vagyunk, mert ott voltunk (ha más okból is)!  
Nichts für Ungut!