H_G Creative Commons License 2015.01.01 0 0 4478

És ha sikerülne begyűjtened mindazt, amit a medve eszik a vadonban -- lazacot, szarvashúst, gombát, málnát, áfonyát, mézet -- abból egy nagyon is pompás paleó napot csaphatnál... Ahogy az északon élő indiánok is pont ezeket ették még 150 évvel ezelőtt is. Ha friss kókuszod van, jamgyökér, kesudió és egy fincsi hal az Indiai-óceánból, azokból szintúgy. Szóval nem is értem, hogy ez a cikk mit cáfolna tulajdonképpen (szerintem ők maguk sem), mert amiket emlegetnek, hogy ezt ették és nem a paleót, az mind paleó.

 

Az igaz, hogy az egyes paleó guruk szoktak adni ajánlásokat a makrotápanyagok arányára, de ezek mind a paleón belül létező részhalmazok; el is térnek aszerint, hogy melyiküket olvasod, és egyikük sem állítja, hogy csak ezek pontos betartása lenne paleó. Szükség azért van rájuk, mert a modern paleó-evő, aki túlnyomórészt szupermarketből kell, hogy beszerezze a hozzávalókat, könnyen összeállíthat olyan természetellenes arányokat, amilyeneket mezőgazdaság nélkül lehetetlen. Ha a mai ember hagyja magát, minden egyes napon annyi szénhidrátot tukmálnak rá, amyennyit az ősember évente 4-5 napon át evett legfeljebb az őszi bogyóéréskor; de természetellenes mennyiségű fehérjét is be lehet vinni a testépítőknek való izolált micsodákkal és így tovább.

 

Amúgy a hülyeségeket nyilatkozó tudós, ha követed a linkeket, kiderül, hogy "Dr. Ken Sayers, a postdoctoral researcher at the Language Research Center of Georgia State." Szóval egy fiatal nyelvész, aki a kompetenciáján kívülre kalandozott.

  

 

Előzmény: grizabella (4477)