BringasLevy Creative Commons License 2014.12.31 0 0 12713

Érdekes, hogy mindig Ausztriával kerül összehasonlításba Magyarország, ha történelmi igazolás kell a kudarcokra. Mert valóban e-két ország között a legszembetűnőbb különbség az a szovjet/orosz hatás. Ausztria ma sem próbál nyitni az oroszok felé, tehát a különbség máig fennáll.

 

De szerényen had kérdezzem meg, hogy mi a spanyol, olasz, görög, stb. kudarc titka, ahová az orosz hatás nem terjedt ki? Vagy mi volt a írek kudarca az EU előtti években, akik kimondottan szerették volna, ha valaki (akár oroszok) kizavarják onnan az angolokat?

Ezzel együtt mi lehet a siker titka a Szlovének esetében, ahol még látszólagos önállóság sem volt és a függetlenedés után is szociál-demokrata meg liberális kormányok voltak sokáig. Vagy mi újság Észtországgal, amely az egyik legerősebb EUs gazdasággal büszkélkedhet egy ideje és nem a szovjet érdekszvéra látszólag független országa volt, hanem a Szovjetunió része?

 

Ha egy kicsit jobban kinyitjuk a szemünket és nem érjük be az igazság egy igen szűk szeletével, ami az igazság többi részéről hivatott elterelni a figyelmet, akkor láthatjuk, hogy bár igazak azok a vádak, melyek az oroszokra, meg a szociál-liberálisokra terelik felelősséget, nem csak ők voltak a hibásak. Magyarország mindig is megtalálta a vesztesek útját és most is. Ez alól talán Hunyadi klán vezetése alatt lévő évek voltak a kivétel.

 

Persze. Értem én, hogy könnyebb mást okolni, mint önkritikát gyakorolni, de azt nem, hogy miért kell ezt hangosan csinálni. 

 

Én azt látom, hogy világ teli van balsorsú országokkal, helyekkel. Van sok, melyek sodródnak az árral és néhány kimagasló eredményekkel akár példaértékű is lehet. Viszont ezen jellemzők teljesen függetlenek attól, hogy demokratikusak-e, hogy milyen értékrend alapján politizálnak, hogy kik és milyen hatással voltak rá a történelmük során. Tehát a hiba nem a történelmi hatásokban és nem is a politikai berendezkedésben keresendő. Meggyőződésem, hogy ezen tulajdonságoknak akkor sincsen semmi jelentőségük, ha egyesek eköré építik az életüket.

Témát ad, indulatokat gerjeszt, de sokad rangú kérdés.

Előzmény: Ugrik.Borbála (12703)