raatali Creative Commons License 2014.12.13 0 0 11523

Mert a sok kivágó készítés közt, mégis csak a játék a cél, és a lényeg. Kispályán, mert a stadionom még minig nem tudtam hazahozni, az elmúlt napok krónikái:

 

 

2014. december 08-09.

A francia labdarúgó szövetség (FFF), kihasználva a világbajnoki (és egyben kontinens tornák) selejtezőinek kezdetéig tartó holtidényt, egy nemzetközi válogatott teremtorna ötletével állt elő a nemzetközi labdarúgó szövetségnél az ISL-nél (International Soccer Ligue).

Az ISL szabad utat adott a franciáknak, akik decemberre, Tournoi de France néven (reményeik szerint) egy, a későbbiekben tradicionálissá váló tornát kívántak létrehozni.

A szervezők az eredetileg tervezett négycsapatos tornától, ekkor már merészebb álmokat szőve 11 szövetséggel (köztük a magyarral is) felvették a kapcsolatot, a tornával kapcsolatosan. A szervezők legnagyobb meglepetésére, és örömére a 11 megkeresett szövetség (Brazília, Argentína, Peru, Egyesült Államok, Magyarország, Németország, Lengyelország, Ukrajna, Spanyolország, Hollandia, Portugália) elsőre igen mondott a felkérésre.

A tornát a 14.000 néző befogadására alkalmas a Bercy Arénában, a közelgő karácsonyi ünnepekre való tekintettel fehér (!!!), műfüves (a dohányzóasztal fehér…) kívánták megrendezni. A válogatottak a tornán 12 fős kerettel indulnak, melyből 2 kapus és 10 mezőnyjátékos (ez alól egyedül az amerikaiak kaptak felmentést), a mérkőzés 5+1 –es csapatokkal folyik, cserelehetőségre (akár sorcserére) folyamatosan lehetőség lesz.

 

2014. december 13.

A 11 meghívott válogatott, a házigazda francia válogatottal egyetemben, már a francia fővárosban várja, az esti sorsolást. A csapatok a leadott nevezések alapján láthatóan, a lehető legerősebb kerettel szállnak harcba a trófeáért. Az eltelt 5 napban elkapkodott jegytulajdonosok, igazi sztárparédának lehetnek majd tanúi, így már a sorsolás is hatalmas izgalmakat tartogat magában, hogy milyen párharcok szemtanúi lehetnek a Bercy Arena nézői. A sorsoláson magyar csapatot, Bozsik József (az egykori Aranyacsapat remek fedezete) szövetségi kapitány, és az AA Gent idegenlégiósa, Varga Zoltán csapatkapitány képviseli. A sorsolás során a 12 csapatot 4x3-as csoportokba osztják, ahol nincs kiemelés, egyetlen kritérium, hogy a 4 tengerentúli válogatott külön csoportba kerül.

A sorsolást megelőzősajtótájékoztatón nyilvánosságra hozták a csapatok kereteit, melyek az alábbiak:

 

FRANCIAORSZÁG

Bertrand Demanes

Dropsy

Bathenay

Trésor

Guillou

Platini

Giresse

Papi

Rochteau

Lacombe

Six

Battiston

 

BRAZÍLIA

Raul

Waldir Peres

Edinho

Marco Antonio

Junior

Zico

Socratés

Falcao

Roberto

Eder

Rivelino

Clodoaldo

 

PORTUGÁLIA

Bento

Fonseca

Humberto

Chalana

Nené

Fernando Gomes

M.Fernandes

Eusebio

Jordao

Alves

Artur

Toni

 

NÉMETORSZÁG

Schumacher

Franke

Breitner

Beckenbauer

Schuster

Fischer

Rummenigge

Kaltz

KH. Förster

Müller

Bonhof

Allofs

 

UKRAJNA

Degtarjev

Jurkovszkij

Besszonov

Burjak

Muntjan

Blohin

Oniscsenko

Konykov

Szokolovszkij

Zvjahincsev

Sztaruhin

Kolotov

 

ARGENTÍNA

Gatti

Fillol

Carrascosa

Passarella

Ardiles

Maradona

Kempes

Piazza

Carlovich

Bertoni

Valdano

Housemann

 

HOLLANDIA

Treytel

Jongbloed

Krol

Suurbier

Neeskens

Cruyff

Rensenbrink

Rijsbergen

Haan

Rep

Geels

R. Van der Kerkhof

 

MAGYARORSZÁG

Mészáros

Gujdár

Bálint

Kereki

Varga Z.

Nyilasi

Törőcsik

Fazekas

Martos

Müller

Ladinszky

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Mausser

Smith

Roth

Davis

Veee

Bandov

Peacher

Bellinger

Di Bernardo

Liveric

Villa

Keough

 

LENGYELORSZÁG

Tomaszewski

Mlynarczik

Zmuda

Deyna

Boniek

Lato

Szarmach

Gorgon

Kasperczak

Lubanski

Nawalka

Masztaler

 

PERU

Quiroga

Ganoza

Chumpitaz

Velasquez

Cubillas

Sotil

Oblitas

Diaz

Barbadillo

Munante

Rojas

La Rosa

 

SPANYOLORSZÁG

Miguel Angel

Reina

Pirri

Del Bosque

Asensi

Santillana

Quini

Camacho

Migueli

Juanito

Rexach

Marcellino

 

A böngészve a névsorokat, a nemzetközi sajtó több helyen felkapta a fejét, bár többségében azért az előre várt játékosok kaptak helyet a keretekben. Mindenképpen meglepetésnek számított azonban, hogy az Énio Andrade által meghirdetett brazil keretben kimaradt Leao, azonban helyett kapott az Al-Ahly, és a Santos két veteránja Rivelino és Clodoaldo. A nagyközönség hasonlóan feszült kíváncsisággal várja a magyar csapat 3 légiósának, Vargának, Kűnek és Ladinszkynak, illetve a tulajdonképpen ismeretlennek számító argentin, Rosario Central középpályás, Carlovichnak a szereplését.

Hasonló lelkesedéssel várja a sorsolást, a torna 10 meghívott játékvezetője (a francia Vautrot, a brazil Choelo és Marques, a holland Corver, a német Eschweiller és Prokop, az olasz Gonella, az izraeli (egyébként a magyart remekül bíró) Klein, az osztrák Linemayr, a belga Ponnet, a román Rainea és nem utolsó sorban a magyar Palotai Károly), akik megtudják melyik mérkőzésen kaphatnak szerepet.

 

(folyt. köv.)