Sándor111 Creative Commons License 2014.12.11 0 0 230

Néhány alapfogalom:

 

nm = itt nanométert értünk alatta a fény hullámhosszának jelölésére.

 

Szóval induljunk el valahonnan:

 

1.

Mekkora területet kell megvilágítani? Erre vonatkozóan szórnak az adatok, de ha napfény nélküli esetet veszünk alapul, akkor ez 0,5 négyzetméter esetén minimum 150W körüli érték.

(A lumen érték az embereknek van, a növényeknél a watt számít! /The lighting industry measures light intensity in lumens. Lumens represent how intense or bright a light source is to the human eye. For plant growth, intensity should be measured in watts (ie: 600W or 1000W lamp) or watts per square foot./) Ha ablakban van a növény, akkor persze kevesebb watt kell, de függ attól is, mennyire fényigényes a növény.

(High intensity lights also come with different shades. All combinations work OK but its best to use sodium bulbs in horizontal shades for flowering. Plan on giving 30 to 60 watts of light for each square foot of growing space.)

 

Ha innen indulunk, és E27-es égőkről beszélünk, akkor a 20W alatti teljesítményűek felejthetőek (hacsak nem sorjáznak egymás mellett a foglalatok).

 

Én inkább a 360 fokban megvilágító kukorica égőket (corn bulbs) preferálom, ui. a fényük nem lokalizálódik csak egy körterületre maguk alatt.

 

Vásárolni főként a gyártótól érdemes (ezt az ár mutatja, de ők maguk is mondják), mivel a magyar forgalmazók közel háromszor olyan drágán (vagy még sokkal drágábban) adják a még megmaradt régebbi típusokat. Mondjuk ehhez kell egy bankkártya vagy legalábbis egy Erste virtuális (bank)kártya. Ez utóbbi Visa kártyaként használható, nekem ilyen van.

 

2.

Milyen szakaszban van a növény? Vegetatív (növekedési) vagy generatív (virágzási) szakaszban? (Az akvarisztikában nem vagyok járatos, ezt eleve kihagyom.) A növekedési szakasz elején szinte 100%-ban kék fény kell, a vörös fény mennyisége ebben a szakaszban (az ábrán: early growing stage) elhanyagolható. Ahogy fejlődik, egyre nő a vörös fény aránya a növekedéshez szükséges fény mennyiségében. Ahogy átmegy a generatív (virágzási) szakaszba (az ábrán: Flowering and Fruit Stage), a szükséges vörös fény aránya meghaladja a kék fényét és tovább nő.

 

 

 

Vegetatív (növekedési) szakaszban vannak a palánták és a facsemeték. Ez utóbbiak növekedési szakasza több év. Szóval nekik több kék fény kell, mint vörös.

 

Itt van egy kis gond. A kereskedelemben kapható (azaz a neten AKÁRHOL – tehát felejtsük el a méregdrága magyar /és nem kínai, mivel 100%-ban ők a gyártók/ eladókat) LED lámpák 90%-át a növekedési szakaszra gyártották. Ez sima tény, csak meg kell nézni a kínálatot. Ha jól emlékszem, 300W teljesítmény körül kezdődnek azok a változatok, amelyek a tiszta kéket IS hajlandóak sugározni és baromi drágák. A tiszta kéket sugárzó 20W alatti lámpákat jobb felejteni, mivel a babajáték kategóriába tartoznak. Esetleg valamilyen kisebb méretű egy db bonsai esetén el tudom képzelni hogy van értelme használni őket. Talán.

 

3.

Kaphatók még CFL (Compact fluorescent lamp) kompakt fénycsövek is. Ezekből a 6500K-s (azaz Kelvines) változatok lennének alkalmasak a növekedési szakaszra, igen ám, de csak közel 40%-a hasznosul a fényáramuknak. Hát ez meg édeskevés. Nekem a nyáron csírázott faeper csemeték vannak az ablakban egy közel 80x30cm-es területen. Ezen van egy 20W és 32W-os CFL, amiből ugye csak 21W hasznos. Ha a területet negyed m2-nek veszem, akkor némi jóindulattal a fele fénymennyiséget kapják annak, amennyit kellene. Persze ehhez hozzájön egy kis külső fény is de még így is nyurgulnak mivel bár keletre néz az ablak, a szomszéd ház sokáig beárnyékol ahogy megy fel a nap.

 

Emiatt néztem kukorica LED-eket:

  

http://www.aliexpress.com/item/Wholesale-and-Retail-43W-28Red-15Blue-SMD-LED-Grow-Corn-Light-for-Flowers-and-Vegetable-E27/32223128193.html

 

Ezekből vettem egy 43 és egy 28W-osat. Azért kettőt, mivel két hosszúkaros lámpám van és így jobban szét tudom osztani a fényt. Most érkeznek szép lassan. Mivel a vegetatív fázisban a VÖRÖS:KÉK arány a teljes fázisra vetítve közel 1:1,5:

(The VG type offers a balance of 53.5% Blue to 31.7% Red light output (excess green light has been deducted) - a Blue:Red ratio of 5.3:3.2 - Ideal for the vegetative phase of growth.)

 

az alábbiak szerint próbáltam közelíteni a hasznosuló fénymennyiséget:

43W: 28Vörös lámpa 15kék

28W: 20Vörös lámpa 8kék

összesen:

71W: 48Vörös lámpa 23kék

 

A fentiek alapján a VÖRÖS:KÉK arány a teljes vegetatív fázisra vetítve közel 1:1,5 ideális esetben. Ez alapján 23kéknél 15 vörös égő fénye még jól hasznosul:

 

23kék + 15 vörös = 38 égő hasznos a 71-ből = 53%.

53%x71W = 37W hasznos a 71W-ból.

 

Persze ez feltételezi azt, hogy a vörös és a kék égők fényintenzitása azonos és az 1:1,5 VÖRÖS:KÉK arány csak egy átlagérték a teljes növekedési fázisra. Mivel az ablakon bejövő napfényben a kék domináns, ez az arány még több lehet az 53%-nál, úgy max. 70% ra saccolom, tehát kb. 50W hasznosul a 71W-ból. A CFL-eknél ez ugye csak 40% volt.

 

Arról nem is beszélve, hogy a ledek élettartalma 5-6 szorosa a fénycsöveknek, tetszés szerint ki-be kapcsolhatók (a CFL-eket ez rongálja) stb.

 

Árban ez a 71W kb. 20$ azaz kb. (bruttó) 5000Ft volt.

Ez az égő, amit belinkeltél 17 ezer ft bruttó és csak 15W:

http://tapegysegek.hu/spl/301011/LED-NOVENY-IZZO

 

Sokszorosan felejthető.

 

Röviden ennyit.

 

Üdv: Sándor

Előzmény: indiganos (229)