vidékipupák Creative Commons License 2014.12.02 0 0 22

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem is van kenyérsütőgépem, de azt kizárólag dagasztásra használom.

Nagyon jól hangzik, hogy reggel a friss kenyér illatára ébredünk, de nagyon untam, hogy a keverőlapátot ki kellett bányászni a kenyérből, de azt is, hogy mindig érezni lehetett az élesztő ízét. Próbálkoztam kovásszal is, de azt meg nem lehet a kenyérsütőgépbe tenni, mert az rögtön beindul. Továbbá nem igazán szimpatikus a kockás kenyér, a beragadt keverőlapáttal.

Én a következőképpen sütöm a kenyeret, kétlapátos kenyérsütőgépet használva:

70 dkg liszt, 5 dl víz, (ez lehet 1 kg liszt és 7 dl. víz, de akkor több só és több étolaj kell hozzá, az aránynak megfelelően) csapott evőkanál só, fél dl étolaj, -én teszek hozzá kevés köménymagot is, - ezt a sütőgép (Hausmaster) 6-os programján 15 percig keverem, ezután leállítom.

 

Egy félliteres csészében 1/3 élesztőt (5dkg egyharmada) két kiskanál cukorral, pici vízzel és két kiskanál liszttel elkeverek, hogy az élesztő teljesen feloldódjon majd 40 fokon felfuttatom, (ne tegyük mikróba, mert az élesztő rögtön bedöglik, hiszen az egy élő organizmus, gomba, a mikrohullám megöli) ha a csésze majdnem megtelt, hozzáadom a keverőgépben levő viszonylag híg tésztához és ismét 15 percig keverem. (nem tovább, mert a gép elkezdi sütni)

Eddig használom a kenyérsütőgépet. Ezután egy margarinnal kikent, majd kilisztezett jénaiba öntöm a tésztát ( öntöm, - mert viszonylag híg, - vizes fakanállal kikotrom az egész tésztát) majd a tetejét szintén vizes fakanál hátával elsimítom, finoman, hogy ne kaparjam le a margarint a jénai oldaláról. Ezután 40 fokos sütőben megkelesztem (kb. 50 perc-1ó) addig, amíg a tészta kb. a jénai tetejével egy magasságba kerül. Ezután felkapcsolom a sütőt 200 fokra és beállítok 57 percet. A tészta ismét megkel, kiemelkedik a jénaiból. A teljes sütés vége előtt 2-3 perccel megkenem vízzel a tetejét, (szilikongumi ecsettel, ettől szép fényes lesz)  majd a teljes idő leteltéig tovább sütöm. Ezután a sütőből kivéve a jénaiból kiborítom, - kiesik belőle, nem ragad bele, - becsomagolom 3-4 db tiszta konyharuhába és abban hagyom kihűlni. Ebben a konyharuhában tárolva 3-4 napig friss, nem szárad, nem morzsálódik, nincsenek benne nagy lukak, teljesen egyenletes az állaga, még a libazsír sem folyik át rajta. A héja nem ropogós, viszont könnyű szeletelni, nem esik ki a közepe, mint a bolti kenyérnek. A legolcsóbb lisztből sütöm, még soha nem volt a liszttel probléma. Az már előfordult, hogy az élesztő nem akart beindulni, de sajnos ha sokáig kel, akkor megsavanyodik, mire kisül.

Rendszerint előre megveszek 10x5 dkg élesztőt, mindegyiket 3 felé vágom - ez elég 70 dkg liszthez, - és egyenként fóliába lezárva lefagyasztom, így mindig van itthon élesztő.

Próbálkoztam már kovásszal is, de az nagyon macerás. Ezzel a megoldással, hogy az élesztőt először felfuttatom, semmilyen élesztő mellékíz nincs, és a kenyér nagyon szépen, egyenletesen kel, a tészta egyenletes, finoman lágy, nem savanyodik és nem morzsálódik, 3 napig eltartható a konyharuhában. Van fém kenyértartóm is, de abban megpenészedett a kenyér, és a vágási felület mindig megszárad. A konyharuhába csomagolva nincs ilyen probléma, szellőzik és mégsem szárad ki, csak forrón kell becsomagolni.

Én évek óta így sütöm a kenyeret, aki eddig megpróbálta, mindenkinek ízlett.  Lisztet 10-20 kilónként veszek.

A kenyér formáját a jénai adja, aki a hagyományos formát szereti, annak jó az ovális jénai, nekem kerek van. Igaz, ebben sem igazi cipó formája van , mert sütéskor tovább kel és a teteje egy kissé nagyobb mint az alja, viszont a formáért messzemenően kárpótol az íze, az állaga és az eltarthatósága.