fagyalf Creative Commons License 2014.12.02 0 0 393

Többször elmondtam már a saját véleményemet, a t.hányad alapú költség megosztásról. Szerintem túlhaladta a kor, ráadásul nem mindig jól képzik a t. hányadokat.

Egyszerű volt valamikor kimondani a t.hányad alapú fenntartást, mert nem volt más viszonyítási alap. Vagy a

lakótelepek közel egyforma nagyságú lakásinál, nem volt érezhető különbség. Ma már  a felhasználás alapú költség viselést tartom járható útnak.

Pl.: egy 80 m2-es lakás a közös költségekbe: lépcsőház világítása, th. kezelő díja, takarítás díja, ...., miért kénytelen négyszer akkora összeggel hozzájárulni, mint ugyanabban a th.-ban lévő 20 m2-es lakás tulajdonosa?  Mert így szoktuk. A törvény bölcsen megadja a lehetőséget a t.hányadtól eltérő költség viselésre. De a tisztelt kollégák , nem foglalkoznak ezekkel a dolgokkal és egyszerűbb nekik t.hányadhoz kötni, mert az törvényes.  A fent említett módon a biztosítás és LTP díj szedése is jogellenes lehet, mivel azok köthetőek m2-hez.

Egyszer kell jól kialakított költségvetési hozzájárulást létrehozni.

Több lehetőséged van: javaslatot teszel a szigetelési költség viselés elosztásának más módjára, mint a t.hányad írásban tértivevényesen a th. kezelőnél és kéred, hogy kerüljön bele a javaslatod a napirendi pontokba. Eldönti a közgyűlés.

Ha korábban lezajlott a szavazás,akkor kérhetsz jogorvoslatot. Ez pénz és idő. Nagy valószínűséggel,ha az SZMSZ szerint szedik be, akkor vesztett helyzetből indulsz. Erre van a szavazástól 60 napod.

Előzmény: sacipapa (392)