TtK Creative Commons License 2014.12.01 0 0 24262

Na akkor egy kis antennák és hullámterjedés:

Az X-sáv (8-12 GHz egyébként és nem 7-11, de ez nem sokat változat a lényegen) nagyon messze van az S-sávtól (2-4) GHz, az L-sávtól (1-2 GHz) meg pláne. Az X-sávú antennát nem lehet L-sávon használni. Elméletileg sem. A hozzávezető csőtápvonalnak ugyanis van egy alsó határfrekvenciája, az L-sávú hullám egyszerűen nem terjed benne. Az antennasugárzók sem fognak működni L-sávon.

Fordítva _elméletileg_ lehetséges a dolog, azaz L-sávú antennán meg lehet próbálkozni X-sávval, de _nagyon_ rossz lesz a hatásfok és az összes többi antennaparaméter is.

Szélessávú antennát csinálni pedig gyakorlatilag lehetetlen küldetés, úgy hogy mind a két hullámhosszon jó tulajdonságai legyenek, bírja a nagy teljesítményt és elég robusztus legyen egy katonai alkalmazáshoz. Persze biztos volt már aki csinált ilyet, jól mutat a PhD értekezés irodalomjegyzékében, mint saját cikk az IEEE Transactions on Antennas and Propagation-ban. :)

Egy antennával úgy lehet megoldani a dolgot, hogy az X-sávú antenna közepébe belerakunk pár dipólt és azokat használjuk az L-sávon üzemelő IFF-hez. Például: 

 

Még valami: a 777-en nincs se Parol, se Kremnyij II, azaz ezekkel hiába is próbálkozott volna a BUK, még ha van is rajta. A gépen polgári transzponder volt, ami 1030 (uplink) és 1090 MHz-en (downlink) működik. A/C-módban (Mark X. IFF) és S-módban.

 

A BUK antennájához csak egy gondolat:

Ez biztos, hogy egy lapos antennarács, olyasmi, mint amit Hpasp linkelt alant:

 

Ebben viszont kell lennie valaminek, ami kiáll előrefelé, különben miért lenne ilyen hosszú. Vagy vízszintesen mechanikusan mozgatják az antennát (a Hpasp által linkeltet kell is, mert azt csak függőlegesen lehet elektronikusan mozgatni):