brikigép Creative Commons License 2014.11.30 0 0 1249

Hasonlóképp gondoltam ,mert így vízzel elméletileg hasonló mint etilén a környezetin,avval hogy elfogadod víznél hogy a környezeti hőmérséklet 350 fok.

Gőzkörfolyamatoknál a baj hogy az elpárologtatási hőből nem lehet visszakapni mechanikus energiát, ezért kell a gőzbe belepumpálni minél több hőenergiát ,mert csak ez tud visszaadni valamennyi mechanikust.

2-nál a fajtérfogat m3/kg , és a 3-nál is.

 

A 20 -as expanzió úgy képzelem hogy az 1 liter 150 bár nyomású gőz 20 liter térfogatra növekszik dugattyú által. Szerintem ekkor a hőmérséklet leesik 20-50 fokra , de pontosan nem tudom számolni mert nem rendelkezek a változó fajhő adataival,és a gőznedvesedés mértékével sem, a nyomás pedig lehet hogy 2 bár alá esik.

Itt technikai dolgokkal nem célszerű foglalkozni el kell fogadni hogy hőcserélés, szigetelés ,ilyesmi mind ideális.

Ez után mennyi folyadék lesz nem tudom, de 30 %-tól nem több, 70 % gőz marad és ennek a gőznek már nincs annyi energiája hogy akár 1000 drb turbinában expandálva is számottevően nedvesedjen, ez többnyire gőz fog maradni .

Ha a 30% vizet újból elpárologtatod ,expandáltatod ismét csak töredék vizet eredményez és néhány löket után csak gőz marad ,amelyet olyan módon kell ismét folyadékká kényszeríteni mint első esetben .

 

Valamikor nagyon régen próbálgattam különböző turbinákat úgy hogy 2 liter vizet melegítettem villanytűzhelyen egy erős falú edényben. A fúvóka cserélhető volt különböző nyílásokkal.Volt 0.5 mm 0.8 , 1 mm lukkal. A nyomás leesett 0.5 bárra és elkezdtem kivenni a fúvókát,gondolva nincs már ereje a gőznek.Csak mikor kivettem a fúvókát az edény összes tartalma felszaladt a plafonra és 2m2 felületen lejött a meszelés. Ekkor a gőzből egyből víz lett.

Előzmény: Helem (1248)