ilsi Creative Commons License 2014.11.29 0 0 topiknyitó

BRUTÁLIS KÉMIA – BRUTÁLIS TV?

(Spektrum tv)

Nem csatlakozhatom a rajongók közé (Népszabadság, 2014. nov. 4; ÉS, 2014. nov.7), már a Brutális fizikánál sem tehettem:

-Tévében, különösen ismeretterjesztőként, nem nyegléskedünk. Ez nem kocsma, ne csináljunk a tudományból közröhejt! A hozzánemértésből erényt csinálni, ma a politikában szokás. Öveges tanár úr mit szólna?

-Láthatjuk a NatGeo tv Eszement tudomány és a Discovery Mítoszrombolók adásában is, ahol a poénok javarészét már lelőtték, hogy a jópofáskodás hova vezet.

-Megértem a tévék pattogását a nézettségért, de a robbantások, az intések ellenére is, inkább fölhívás a táncra. Balesetek követhetik, különösen az ilyen stílust „lájkoló” fiataloknál. Ki szeretné, ha gyereke kilőné a szemét vagy a kezét csonkolná? Más a tv-nyilvánosság és más, pl. az ELTE hasonló előadás-sorozata, ahol többnyire szakmabeliek a nézők.

-Zavaróak az ismétlések, és ha a dumát is kivágjuk, az egy óra 20 percbe beleférhet, háromszor olcsóbban. Mert a játékpénz égetése nem volt játék: valóban ennyi pénz mehetett rá a sorozatra. Lehet nulla forintból is, lásd a letölthető Kísérletek pillepalackkal c. füzetet. A kölni kémia tanszéken 1980-ban 40 látványos kísérletet mutattunk be, azok sem kerültek többe pár márkánál.