Merlin64 Creative Commons License 2014.11.28 0 0 1375

Kedves Topikosok!

Családi vonatkozások és egy megkezdett kutatómunka miatt szeretném megismerni és összegyűjteni a Krakovszky család fényképészműtermében készült fényképeket - alighanem nagyon sok tatabányai család birtokában lehet belőlük. Krakovszky Andrásné az édesanyám keresztanyja volt. Saját családi fényképeinken kívül kevés emlék maradt meg róla, íme a tényszerű adatok Fűrészné Molnár Anikó tanulmányából: 


„Esztergomhoz, Komáromhoz és Tatához viszonyítva a mai Tatabányát alkotó hajdani községekben csak viszonylag későn telepedett le hivatásos fényképész. Az itt élők addig feltehetően a közeli Tatára mentek át fényképeszkedni. A helyi fényképészetre vonatkozó első bejegyzés az iparlajstromban 1907-ből származik, s arról tudósít, hogy Krakovszky (Krakowsky) András „fényképész és arczfestő" iparengedélyt váltott ki és műtermet létesített Bánhidán. Vele együtt dolgozott testvére, Krakovszky Auguszta és felesége, Krakovszky Andrásné is. A Krakovszky család Bánhidán kívül még Körmöcbányán és Herkulesfürdőn is tartott fenn műtermet. Válásuk után Krakovszky Andrásné 1931-ben Felsőgallán külön üzletet nyitott. A műtermi felvételek mellett riportfényképezésre is vállalkoztak. Mindhárman 1949-ben szüntették be az ipart. Működésük 42 éve alatt sok értékes felvétel készült.”

Örülnék és nagyon megköszönném, ha valakinek van a családi albumában a Krakovszky család bármely tagja által jegyzett fotó, elküldené nekem bedigitalizált formában. A fotókat bizalmasan kezelem és nem használom fel engedély nélkül, egyelőre a kutatómunkát végzem.

Köszönöm szépen!

Medgyesi Gabriella

gmedgyesi kukac gmail pont com