Isatys még júliusban üzente nekem, hogy valamiért nem tud ide már belépni és írni.
Akkor ezeket az infókat osztotta meg velem:
"Láttam hogy tettél fel kérdéseket az index fórumban amire válaszolok szívesen, és ha gondolod megoszthatod amit írok hiszen publikus csak valamiért a rendszer nem enged belépni az indapassommal az új telefonomról... így itt válaszolok...
Cápatámadás : lagúnában nem kell félni!!! én például beviszem a gyereket is tök nyugodtan. Hermitage, Grand Fond teljesen biztonságos és nyugodtan lehet sznorizni, tényleg szép a víz alatti élővilág. Simán beúszom minden héten messzire és még élek :)
Saint Leuben viszont nyitottabb a lagúna ott már nem mernék úszni. La Saline meg szerintem koszos :(((
Auchan : nyílt valóban 6 üzlet a szigeten, 1 Auchan, a többi Simply Market néven fut. Hát kellemetlen meglepi volt főleg a Saint Gilles-i. Nekem a franciaországi tapasztalatok szerint ez olcsóbb üzletet jelent. Namost a heti vásárlás ami a Score Jumboban (régen Cora) 150 euro körülre jött ki, na az náluk 280 volt. Majd szívbajt kaptam a pénztárnál.
Ha nem akartok sokat sorbaállni akkor ajánlom a www.jumbodrive.re oldalt ahol be tudtok online vásárolni, kifizetitek, megadjátok hogy mikor mentek érte és 5 perc alatt bepakolják a cuccot a kocsiba a Le Port-i üzletben. Különben egy bevásárlás sajnos 3-4 órát is igénybe vehet olyan sokan vannak az üzletekben.
Hal : ha igazán jó és friss helyi halra vágytok akkor azt ne üzletben vegyétek. Szinte minden nagyobb kikötőben (St Gillesben és St Pierreben tutira) van egy ún halbolt, a DCP (fehér-kék tábla) ahol az aznapi friss fogást adják el elfogadható áron. Ez a halászszövetkezetek boltja. Étteremként is működik de lehet nyers halat is venni. Különben nagyon drága a hal. Illetve piacon lehet még olcsón jót és frisset venni. A szupermarketekben kapható hal sokszor nem is Réunionról van hanem pl. Madagaszkárról...
A benzin olcsóbb mint Metropoleban. A dizel 1.20 most. A másikat nem tudom biztosra mert nem szoktam venni de olyan 1.30-1.40 között.
Fontos hogy a bérelt kocsi klímás legyen főleg novemberben különben meg fogtok főni benne :)
Novemberben kicsit hosszabbak a nappalok, olyan fél nyolc körül sötétedik (onnan tudom hogy akkor szoktam futni)
Ha még van kérdésed tedd fel nyugodtan és meg is oszthatod amit írtam hogy más is megkapja az infot csak épp vakációzunk és a telefonomról nem enged csatlakozni a fórumra az indapassal. Így csak olvasni tudok írni nem :) "
Mi egy hét múlva már a szigeten leszünk, decemberben hazatérve infóhalmokat zúdítok majd rátok :-)
üdv