cirrocumulus Creative Commons License 2014.11.15 0 0 5904

Most olvastam egy lemezkritikát az "új" Pink Floyd lemezről és ennek kapcsán eszembe jutott az előzménybeli lemezértékelés az új Solaris lemezről.

 

Nevezetesen az a része, amelyben még a nyers fordításon keresztül is átjön az elemzés egyik lényeges megállapítása: "vagyis nincs benne az az "molyirtó" a levegőben".

Tehát nem naftalin szagú, nem múltba révedező az új Solaris lemez!

 

Az 5885-ös hozzászólásom végén én is épp ilyesféle érzéseimet fogalmaztam meg, amikor arról írtam, hogy az egész Marsbéli krónikák II. lemezből árad az üdeség és a frissesség :o))

Mert a Fiaink - 15 év után - vadonatúj zenékkel örvendeztették meg a rajongóikat :o)

Az már csak hab a tortán, hogy több helyen is ismerős fordulatok, dallamrészletek bukkannak fel, de mindezek is épp csak "idézetekként", és bőségesen átlényegítve hallhatjuk ezeket :o)

Ilyenkor még nagyobbat dobban a szívem, hogy egy régről ismert dallamból micsoda új dallamszálakat fejtettek föl, micsoda fantázia!

 

A fönt említett PF-lemezkritikának ezzel pont ellentétes a végkicsengése:

Hattyúdalnak unalmas, sírfeliratnak hosszú – itt az új Pink Floyd lemez

"Alig négy éves kisfiú azt kérdezte tőlem néhány hete egy kitömött hiúz előtt állva múzeumi naftalinszagban: „Ez az állat egyszer tényleg élt?” Valami ilyesmire elég a The Endless River című lemez is: emlékeztet arra, hogy a Pink Floyd egyszer tényleg élt."

 

A napokban én is meghallgattam az "új" PF lemezt, de még a feléig sem jutottam, amikor már azt vártam, hogy mikor lesz vége.......... És ez - egy PF-lemez esetében - elég lehangoló érzés :o( 
Remekül el lehet aludni rajta, altató és relaxáló lemeznek kiváló (és ezt nem gúnyosan írom, hanem mert tényleg ilyen), de semmi izgalmas, felemelő, megrázó nincsen benne. Számomra az "egyszer meg lehet hallgatni" kategória, amelyet még akkor se vennék meg, ha bőven lenne rá pénzem! És ez nagyon elszomorító :o(
Ezt az anyagot kár volt sorlemezként, új Pink Floyd lemezként beharangozni, kár volt nimbuszt rombolni azzal, hogy ez lett az utolsó PF lemez. Egy valóban vadonatúj PF lemez mellett (!) érdekességként helye lenne ennek a lemeznek is az életművükben, de így...., elég kiábrándító befejezés. :o(
Persze, sokan másként gondolják, és ez így természetes.

Előzmény: cirrocumulus (5902)