toria78 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 17400

Sziasztok!

Mostanra már legtöbben nem egy gyereket terelgetünk, plusz dolgozunk, más az élet, mint 4-6-8 éve :-)

Nálunk most nagy nyugalom van, beálltunk a rutinra, elég önállóak, hogy ne kelljen folyton segíteni/szórakoztatni őket. Nincs napi izgulnivaló (leszámítva hogy a munkahelyünk még mindig megvan, de 3-4 havonta mindig lehet valami átszervezés/leépítés)
Roli jó irányba tart: rendben van a leckéje, szépen halad a nyelvtanulással, sok barátja van, sok délutáni elfoglaltságot választott, heti 6x (nem napközis): floorballozik, angolul tanul, úszik. Plusz a magyar, akkor 7 alkalom. Tud azért magába fordulni, de alapvetően nyitottabb most más emberekre. Tesójával jól elvannak, sokat játszanak együtt.
A szülőin tudtam meg új dolgokat: most másodikban kell tudni fogalmazást gépelni (rájöttek, hogy kézzel írva 3 mondat után esetleg elfáradnak, de gépelve sokkal többet írnak), szöveget szerkeszteni, képet beilleszteni.  Megtanulják, a honlapok tipikus felépítését,  pl mit hol kell keresni (nyitvatartás, stb), ehhez nem kell mindent elolvasni. 
Van EQ fejlesztő órájuk, havi 2, félcsoportos, ez egy most indult országos program, náluk elsők között indult be.
Szülőin érdekes volt hallgatni a lányos szülőket, akik mondták, hogy a lányok inkább 2-3-an vannak csak barátságban, szoktak veszekedni, aztán kibékülnek. Én gyakran 4-5 fiút találok otthon, mikor hazaérünk, és normálisan játszanak (pl xboxos játékon órával beállítva váltják egymást), kérésre rendet tesznek. Tök mások :-) Nincs csúfolkodás, kiközösítés.
Nati cuki, lányos. Lehet, h lesz tehetsége a zenéhez, az oviba jár ki a zeneiskolából tanár, tegnap agyondicsérte; ő csak arra jár.
Caitnak tök jó ötletei vannak, mindig is csodáltam érte. Én ebben kevésbé vagyok rendszerezett, neki kellene állnom pedig. Próbálom az utat mutatni: nézzük meg wikipédián, keressük meg a finn-élőlények könyvben, nézzük meg a (könyv) szótárban, ok-okozat-következményt vizsgáljunk, tippeljünk, stbstb. Egyre inkább tapasztalom, hogy itt tényleg minimális lexikális tudást akarnak átadni, inkább jó szövegértése legyen, tudjon számolni, gondolkodni, segítse a másikat. Ez itt összeér Cait tapasztalásával.

Karäcsonyt szokásos módon itt töltjük - reméljük, fehérben! Az egész év sokkal szárazabb és melegebb volt, mint a sokéves átlag.