Tuarego Creative Commons License 2014.11.02 0 0 1965

Sokadszor írom, hogy a centrifugális erő NEM ELLENEREJE a centripetálisnak.

 

Sokadszor írom, hogy a centrifugális erő ELLENEREJE a centripetálisnak.

Ha beteszünk egy ruhát a háztartási centrifugába és elindítjuk a gépet, a forgásba hozott ruha a rá ható centrifugális erő hatására a dob falához préselődik, s egyben mutatja is a centrifugális erő középponttól kifelé ható irányát. Ezzel pontosan egyenlő, de ellentétes irányban, befelé hat az az erő (a centripetális), amivel a dob fala nyomja a ruhát. Tehát ez a két erő egymás ellenerejének felel meg, pontosan az akció-reakció erők elvének megfelelően.

 

Ha ez a két erő nem lenne egyenlő, vagy nem lenne ugyanaz a hatásvonaluk, akkor nem lenne stabil a helyzete a ruhának az egyenletes forgás közben. Ez történik a dob indulásakor, amikor a forgás még gyorsul, s a ruha még nem helyezkedett el. Amikor viszont állandósul a dob forgásának a sebessége, a ruha dobhoz képesti helyzete is állandósul, s ez mutatja, hogy a ruhára ható centrifugális erővel szemben egy pontosan akkora, de ellentétes, centripetális erő lép fel. Amennyiben pedig akkora centrifugális erő lépne fel, amit nem képes ellensúlyozni a dob falának anyaga, akkor dob kiszakad, s a ruha érintőlegesen kirepül.

 

Ezen ellenerők mindegyike valódi erő, és nincs semmi szerepe annak, hogy milyen vonatkoztatási rendszerben vizsgáljuk őket. Szemlélhetjük akár fényközeli sebességgel haladó vonatból is, a forgó dobban és a ruhában ébredő erők ettől ne változnak.

 

(Úgy veszem észre, hogy te is azok közé tartozol, akik inkább a kezüket vágatnák le, csak nehogy el kelljen ismerniük, hogy valamiben esetleg nekem van igazam velük szemben...)

 

Előzmény: Sidereus Nuncius (1963)