Tuarego Creative Commons License 2014.11.01 0 0 1936

Amikor kanyarodik a busz, akkor mi húzza oldalra a testedet,

"egy madzag, rugó vagy gumiszál"? :-)

 

Amikor kanyarodik a busz az úton, vagy a sínen a vonat, akkor egy terelő erő lép működésbe, ami nem más, mint a centripetális erő, s ennek ellenereje (reakcióereje) a tehetetlenségi, centrifugális erő.

 

Két test gravitációs keringésénél is (newtoni modellben) van egy befelé ható, (centripetális) komponens, ez a gravitációs "vonzóerő", meg van egy kifelé ható erő, a tehetetlenségi (centrifugális) erő. E két erő egyensúlya esetén valósul meg a stabil keringés.

 

De szerintem igaza van Astrojannak. Az amit mi gravitációs "vonzóerőnek" érzékelünk, az nem lehet misztikus távolba hatás eredménye, nem nyúlhat ki egy láthatatlan kéz, ami fogva tartja és húzza a másik testet. Tudjuk, hogy a mágneses "vonzás" sem távolba hatás, hanem a mágneses mező "löki" egymás felé a testeket. Szerintem reális elképzelés, hogy a gravitációs "vonzás" is valami gravitációs mező nyomó hatásának a következménye. De hogy ez miként működik, arról egyelőre nem sok fogalmunk van, mivel a gravitációs hullámok, gravitonok (ha léteznek) fizikai tulajdonságairól még nem tudunk semmit.

 

Előzmény: Bign (1933)