advocatusdiaboli Creative Commons License 2014.10.31 0 0 321403

Micsoda vátesz vagy...

 

A nagyon nagy probléma pont az, ahogy az egész zajlott-zajlik. Normális, valóban demokratikus országban nincs olyan, hogy a vezér/elnök fejéből kipattan a netadó ötlete, és minden hatásvizsgálat, ellenvetés, átgondolás nélkül, úgy, ahogy van, már megy is törvénytervezetbe - és persze rögtön a parlamenti szavazógép meg is szavazza (ahogy most majd a kiiktatását is meg fogja).

És persze az sem megy, hogy akkor a vezér visszatáncol, és visszavonja. Egy normális demokratikus országban ez egyszerűen nem lehet egyszemélyi döntés. Valójában ma Magyarországon OVI-nak nincs is joga ilyen döntéseket hozni, nincs erre jogköre. Egy ilyen döntésnek elvileg megvan a koreográfiája, megvannak az azt ellenőrző folyamatok-szervezetek, majd az azt legitimáló országgyűlés. A mostani folyamat, a netadó sztorija gyönyörűen megvilágította, hogy mi már nem vagyunk működő demokratikus ország, mert ezek az intézmények az autokrata vezér egyszemélyi irányítása alá kerültek, és ugyan a jogi kötöttségek miatt végig kell rajtuk vinni papíron a döntési folyamatokat - de a valóságban ezek úgyis nyüszítve lábhoz rohannak, és pontosan azt teszik, amit a gazda mond nekik.

 

Még egy valami látszik tisztán: az, ami miatt ez a rezsim most már nem túl sokára meg fog bukni. Egyszerűen elégtelen a visszacsatolásnak ez a mértéke, olyan ez, mint amikor nem a kazán nyomását figyeli a megfelelően beállított szabályozókör, hanem amikor a kazán már ki-kilő egy szegecset a túlnyomás miatt, amikor már lefúj az eresztékeknél - akkor teker valaki vissza valamennyit, de akkor is csak érzésre... Ez valameddig elzötyög, de minden lefújásnál, minden kilőtt szegecsnél egyre rozzantabb lesz a kazán, ezért egyfelől egyre kisebb és kisebb nyomást lehet már benne csak tartani (a végén már az a nyomás is életveszélyes és tarthatatlan lesz, ami a kazán ép állapotában még bőven üzemi nyomás lehetett volna), másrészt csak idő kérdése, hogy egyszer nem sikerül időben reagálni, és szétdurran a kóceráj...

 

Ide vezet, hogy OVI nem hallgat senkire, nem tűr meg semmiféle kritikát - miközben a hatalmi intrikáláson és önmaga menedzselésén kívül valójában nem ért semmihez, még kicsit sem (igaz, ezekben viszont tényleg zseniális).

Előzmény: Salvor2 (321397)