mmormota Creative Commons License 2014.10.27 0 0 980

Ha ennyiből nem érted, gondolod hogy minden elektromágneses ismeret nélkül egyszer csak megérted még két mondatból?

 

Van egy induktivitás, vele párhuzamosan két Led, ellentétes polaritással bekötve. A tekercset rövidre zárja egy darab drót. Ez látszik a videón.

 

Ha a külső mágnesen fluxust változtatja (közelít a mágneshez) akkor áram indukálódik a tekercsben, mely átfolyik a rövidre záró dróton. A Led-ek persze nem égnek, nulla a feszültség rajtuk a rövidzár miatt. De a tekercsben áram folyik, ami saját mágneses teret kelt.

 

Bontja a rövidzárat. Az induktivitás igyekszik fenntartani a kialakult áramot, ami átfolyik valamelyik Led-en, attól függ milyen irányú az indukált áram a tekercsben. Ezt az áramot a tekercs saját csökkenő mágneses terének indukciója állítja elő, ezért nevezik önindukciónak.

A kezdeti áram valamilyen, a Led u-i karakterisztikája által meghatározott feszültséget hoz létre a Led-en. A Led világít, mert átfolyik rajta a kezdeti áram. Az induktivitáson di/dt = U_Led/L meredekséggel csökken az áram. Mivel U_Led függvénye az i-nek, a pontos lefutás nemlineáris diffegyenlet. Mindenesetre a Led felvillan, ennek paraméterei a kezdeti indukált áramtól, az L értékétől és a Led u-i karakterisztikájától függenek.

Nagyobb kezdeti áram: erősebb kezdő fényerő.

Nagyobb L induktivitás: hosszabb villanás.

Kisebb Led nyitófeszültség: hosszabb villanás.

Előzmény: Törölt nick (979)