Bocsánat, azt hiszem félre értettél. Nem azért maradnék az analógnál, mert a digitális bonyolult (munkámból adódóan muszáj vagyok digitális modellvasúttal is foglalkozni egy minimálisan.), hanem mert az analóg elektronikából vagyok gyönge :D
Modellsín élethűsége: A 2,07mm-es sínkorona magasságnak szerintem több oka is van.
1. Be van járatva a méret.
2. Kompatilibilis legyen az átalakító vágány segítségével az U profilos vágányhoz.
3. Ez egy technikai ok: Ha a nyomkarimát is élethűen 1/120-ban modelleznénk, akkor használhatatlan lenne az egész. Folyton kisiklana, az első 10 cm megtétele után, mert teljesen más erők dolgoznak a modellen, és a valódi járművön. Felfutna a nyomkarima a sínkoronára nem hogy a váltókban, de még az egyenesben is. Mivel ezt az egyébként otromba nagy nyomkarimát el kell valahogy vezetni, ezért van ilyen magas sínszál. Ha a sínszálat pontosan modelleznénk, akkor gyakorlatilag az összes kerék kerregne a talpfákon. (bocsánat a triviális fogalmazásért)
H0-ban vannak olyan eszement szegecsszámlálók, akik exakt módon modelleznek mindent, de azok csak és kizárólag vitrin modellek.
Gábor azt kihagyta, hogy finoman foltbenzinezett ronggyal le kell törölni a festés után a sínszálak tetejét, mert úgy élethű, és még az elektromos érintkezéssel sem lesz gond:)
Tipp: Ha a mutató ujjadat becsomagolod a rongyba, vagy papírtörlőbe, nem akad bele a síncsavarokba, nem lesz szöszös a talpfa.