ex-Fixpont-főszerkesztő Creative Commons License 2014.10.18 0 0 25192

A polgármester-választáson is lehetett nyerni függetlenként vagy civil szervezeti jelöltként, lenyomva más pártjelölteket! Az említett Pilisvörösvár például erre is példa. De hasonló helyzet volt például Celldömölkön, ahol egy helyi civil egyesület jelöltjei (a polgármesterjelölt és a képviselőjelöltek zöme is) lenyomta a pártokat. Vagy ott van Siófok, ahol a képviselő-választáson tarolt ugyan a Fidesz, de a polgármesterjelöltjük valami miatt elbukott egy független riválissal szemben. Kiskunfélegyházán egy civil-szerű szervezet polgármesterjelöltje négy pártjelöltet utasított maga mögé, Mezőhegyesen centikkel bár, de szintén a független aspiráns lett a polgi a Fideszes jelölt ellenében, Gyomaendrődön pedig nevető harmadikként, a helyi Fideszes belharcokat kiaknázva lett polgármester a civil jelölt.

 

Persze egy kicsit mindegyik más történet, de mindenesetre azt mutatják, hogy semmiképp nem tekinthető egy független polgármesterjelölt "ab start" esélytelennek a pártjelöltekkel szemben, és ez független attól, hogy milyen most a választási rendszer.

 

A százalékos arányokat az érvényes szavazatokra szokták vonatkoztatni, szerintem ez már 1990-ben és azóta is mindig így volt. Szóval kétségtelen, hogy a polgármesteri szavazólapok kb. negyede érvénytelen volt, de az érvényes szavazatok (a pillanatnyi helyzetből adódóan nyilvánvalóan) 100 %-ban Kálmánra estek. Arra meg, hogy miért születtek érvénytelen szavazatok, biztos, hogy nem csak egyféle helytálló válasz adható.

 

Azt, hogy egy polgármester egyben valamelyik körzet képviselője is lehessen, a jelek szerint semmilyen jogszabály nem tiltja. Ha meg nem tiltja, akkor nyilván lehetséges, még ha furcsa is. Arról viszont nem tudok, hogy a polgármesternek szavazategyenlőség esetén kettőt érne a voksa - azt mindenesetre leszögezhetem, hogy amióta több-kevesebb rendszerességgel figyelemmel kísérem a solymári (2001) [és a pilisszentiváni (2010)] képviselő-testületek üléseit, azóta a gyakorlatban erre egyetlenegyszer sem láttam példát.

Előzmény: senior71 (25191)