Tuarego Creative Commons License 2014.10.17 0 0 1644

A fénysebességtől gyorsabb távolodásra is van ésszerűbb magyarázat is, mint annak emlegetése, hogy az áltrelben nem érvényes a fénysebesség korlát.

Képzelj el egy nagy lufit – bár más szempontból nem annyira szeretem a lufi hasonlatot, de most jó lesz–, ami olyan rugalmas, hogy korlát nélkül tud tágulni, ennek a felületére rajzolj pontokat egyenletes eloszlásban. Kezdd el fújni ezt a lufit nagy sebességgel, de természetesen nem vagy képes arra, hogy a lufi pontjai a kiindulási állapothoz képest, tehát sugárirányban gyorsabban távolodjanak, mint a fénysebesség. A sugárirányú mozgásra tehát érvényes a fénysebesség korlát.

A felületi pontokra (egymáshoz képest) azonban ez már nem érvényes, hiszen azoknak csupán a távolságuk növekszik egymástól, s köztük sebesség és impulzus vektor nem ébred, ill. az egyenlő a nullával.

Amint így fújod a lufit, egyszer elérkezel ahhoz az állapothoz, hogy a lufi pontjainak relatív, virtuális távolodási "sebessége" meghaladja a fény sebességét, de ismét hangsúlyozom, ez nem valódi sebesség, mert ilyen irányú impulzus nem ébred a pontok között.

 

Előzmény: Neowe (1633)