BZoltan Creative Commons License 2014.10.16 0 0 17451

Szia Bálint,

 

Igen, tökéletesen egyetértünk. A fő problémának én azt tartom, hogy a környezettudatos, organikus, fenntartható terheléssel járó művelésmódot leginkább a hozzánk hasonló méretű gazdák nyomják, rendszerint lelkiismereti vagy világnézeti motivációból. A valódi hatása ennek pedig elenyésző. Az igazi impaktot az okozná, ha a nagy területen árutermelő gazdaságok tudnának alacsonyabb vegyszerer terheléssel, kevesebb növényvédelmi munkával, alacsonyabb CO2 kibocsátással tisztább és szermaradványmentesebb szőlőt termelni. Csak tippelem, de szerintem nincsen héhányszáz hektárnál nagyobb biodinamikus, organikus, bio szemlélettel művelt szőlő ma Magyarországon... miközben a rezisztens fajtákkal ez pofonegyszerűen megoldható.

 

Mindebben ráadásul az a komikus, hogy a nagy területeken, iparilag művelt GV, kékfrankos, rajnai, kövidinka, chardonnay és más  fajtákat sem úgy dolgozzák fel, hogy ott a fajtajelleg nagyot domborítson. Ha pedig már amúgy is utánamennek minden a törvényben engedélyezett módon a "bornak" akkor nem teljesen mindegy, hogy kunleányból, pölöskei muskotály, medina, duna gyöngye terméséből csinálják meg az a bort?

Akárhányszor ezen elmélkedek mindig ugyanoda lyukadok ki mint amikor a borvidékeink fajtasokasságát csépeli a sajtó vagy bárki... arra, hogy hatalmas szükség lenne célirányos témogatásra az olyan szerkezetátalakításra ahol vagy a borvidékek kiemelt fajtáira vagy a borvidéken engedélyezett rezisztens fajtára váltanak a gazdák. A múlt héten egy 3-4 óra alatt végigjártam a Kreinbacher pincészetet a Várszegi Gyurival. Tényleg meseszép és bravúros. Tucatszám a legjobb Stockinger hordók, a legkorszerűbb francia présgép (akkora mint a házunk), csúcstechnikás acéltartály rendszerek. Nagyon szép és jó... minden EU-s támogatásból... nem rossz, szép ez is. De ennek az összegnek a töredékéből lehetett volna ésszerűsíteni a borvidék fajtapalettáját. Juhfarkra és Furmintra lehetett volna cserélni a cirka 300ha felesleges, rossz fajtát. Ekkora összegből 5-6 év alatt le lehett volna cserélni a ma 300-500Ft/l áron is eladhatatlan hulladék borokat adó fajtákat az 1000-1500ft/l áron gond nélkül értékesíthető nemes fajtákra. Ez alaphangon fél-egy milliárdos nettó bevételtöbbletet jelentene évente a borvidék gazdálkodóinak.

 

Ez az amit nem értek... hogy miért minden támogatás a volumen és a kapacitás növelését célozza meg? Miért nem a hozzáadott érték növelését, a nettó árbevétel növelését a helyi foglalkoztatási mutatók javítását? Egyszerűen nem tudom ezt felfogni.

Előzmény: pinotnoir777 (17446)