Törölt nick Creative Commons License 2014.10.12 0 0 820

Először is köszönöm az együttérzést, de annyira nem rossz, olyan, mint egy norvég gőzgejzírben fürdeni, csak akkor kellemetlen, amikor ki kell szállni. :D Komolyabbra fordítva, igazából a házba bejövő víz elfagyása a fő ok, amiért be akarjuk fűteni, mert a mosógép és a mosogatás még arról megy, meg elég volt egy télig két kilométerről hordani a közkút vizét a főzéshez. (A fatüzelésű bojler jó meg minden, mosogatáshoz biztosan jól jönne, de a fürdéshez az ásott kút vizét használjuk, ami nem alkalmas ilyen rendszerekbe, mert sok benne az agyag, ami pikk-pakk kicsapódik a csövekben és a tartályban, ha felmelegszik. Fatüzelésű kazánhoz pedig nincs szabályos helyünk - igazából szabálytalan sem -, marad a kiskályha, ami a fürdőbe abszolút elég volna, de a kémény a problémás.)

Biztosan rákötném én is csak így, ha nem lenne ismerősöm, aki szintén ilyen sufni-módon csinálta, hődobbal meg hosszú bevezető csővel, hogy ne legyen túl meleg: ám az alumíniumot nem csak a hő, hanem a kicsapódó vegyi anyagok is kikezdhetik (a savakkal és a lúgokkal is reakcióba lép), hát neki kilyukadt, a kátrány pedig mögé is rakódott le, aztán egyszer véletlenül begyulladt és összetolta az alut, amit aztán már nem lehetett olcsón renoválni. Nem törvényszerű, hogy ez legyen, de én azért szeretném évtizedekre megcsinálni a kéményt, ha egy mód van rá, nem hiányzik, hogy januárban beüssön egy ilyen gixer. Fát úgysem vennénk belőle, mert a fa nekem ingyen van, azazhogy csak össze kellett szedni, amit a favágók itt hagytak előttünk. De van egy keret, ezt nem tudjuk most télig túllépni. Ha sehogyan sem jön össze, kell egy új elektromos hősugárzó, de az nem oldja meg a bejövő víz elfagyását és a működtetése elviszi a pénzt is, vagy nagy részét.

Különben mindenhol ilyen veszett drága a nemesacél béléscső? Komolyan meglepődtem, nem gondoltam volna. Nem csodálom, ha ilyen árak mellett csak drágán lehet kéményt béleltetni.

Előzmény: joevagyok68 (817)