zilaci. Creative Commons License 2014.09.22 0 0 166974

:)
Én sem látom a teljes előzményét ennek a felkészülésnek. de az általánosan elfogadott edzésjavaslat valami hasonló szokott lenni, igen. :)

Én mondjuk mostanában egyre inkább azt a trendet tapasztalom, hogy kezdenek "túlkészülni" a maratonra a heti egy hosszú futásokkal. Sokaknál eltolódik a felkészülés a hétvégi hosszú futások "mindenáronvalóságára", a heti normál futóedzések rovására akár. Vagyis hétvégén hosszú, mert azt KELL, ugye, cserében a hétközi edzések sokkal kevesebbek, mert nem bírjuk kipihenni magunkat.

Eretnek gondolatnak tűnhet, de egyáltalán nem biztos, hogy több hétvégén is szükség lenne 30 és 30+ kilométeres futásokra egy maratonhoz. Ezeket leggyakrabban akkor és azért futják, hogy elhiggyék magukról, hogy teljesíteni tudják majd az adott távot, tehát sokszor inkább önbizalom növelésére használják - arra viszont eléggé oroszrulett lehet...
Nálunk nagyon bevált a hosszú futások több részletre bontása, egy hétvégi napon reggel-délben-este 3 x 10-12km teljesítése sokkal kevésbé merít le, és hasonló hatású tud lenni, ha az étkezéssel is játszunk kicsit.
(Bár, amilyen felkészüléseket látok mostanában, egyre inkább azt érzem, hogy a futók fantáziája sokkal szárnyalóbb és bővebb, mint az edzéselmélet keretei... :)

Előzmény: Lassú Nyíl (166947)