"Megmajmolnak újra" való igaz, ez történt. És ez történik egy olyan világban, ahol a kő bunkók uralkodnak, és az ő szemétkedési hajlamukon épül ki a rendszer. Aki a nagyobb szemét, az érvényesül. Lefelé rúg, felfelé nyal.
Ez a nő is: egy vonát éltető, fröcsögő jobbikos (fb-on láthattam ezt két éven keresztül, míg pár napja le nem tiltott). És persze mindenki más a szemét, ő meg az istenkirály(nő).
Csak egyet nem értek a mélymagyaroknál: ha belerúg a másik magyarba (pedig néhány ezer Ft-al több alamizsna már szinte megbecsülést jelentene), mégis mit akar?
Ez a roppant mértékű ellenségessége, aljassága az átlag magyarnak, mégis, mi által fog megszűnni, vagy oszlani, ill. mikortól?
Én, aki szinte kézfogásra elvégeznék bármilyen munkát, jó minőségben, alig pénzért ... Ráadásul a komolyabb papírozásra alig van esély,
ebben hol és hogy találom meg a helyem úgy, hogy fenn is maradjak? (hát szóval...ilyen költői kérdéseim vannak).
Mondjuk egy két - két és fél órás portfolióért mondhatni, hogy elkérhető mondjuk egy 30.e Ft, 25 kiretusált képért? (és ha kevesebb kép, akkor arányosan kisebb összeg) - esetleg lehetne azzal játszani, hogy eredetit milyen összegtől adom át, addig meg csak 72 dpi, max. 1500 px, és logózott pédlányok. (nem?)
Mennyire kérek alacsonyan, ha ált. úgy dolgozok, hogy ... másfél órás fotózás, 8 képet kiválaszt (akár portré - portfolio, akár családi fotózás), és elkérek érte 12.e Ft-ot? (és ha több fotót kér, akkor többet? pld. 30 fotó 25.e Ft?)
Legutóbb viszont...50 erősen retusálni való képet kiválasztott valaki, én meg elvállaltam 40.e -ért?
Ilyen termékfotózásnál pedig óradíjként 10.e Ft (bruttó árakat értek minden idáig felsorolt alatt), és eredetiket adok át, de megkötéssel a felhasználhatóságra vonatkozólag (hogy többet ne tudjon boltot kitapétázni), és itt ülhet mellettem, amíg a fotóit készítem, retusálom, akár.
Vagy...grafikai munkák elvézésénél (pld. régi képek retusálása), vagy ha valaki a képei kiretusálását is kéri (pld. tárgyfotó): 2000 Ft órabér.
A fotók eredetijei pedig...portré esetében úgy tudom, 2500-3000 Ft / fájl.
Aztán újságba...meg címlapra (mert már ilyen is volt) - tényleg, hol lehet erről valalmit a neten találni? (és az hogyan aránylik a gyakorlathoz...)
És persze szóljatok légyszi, ha valahol elszámoltam magam (tényleg nem sok infóm van erről, és nincs senki elérhető távolságban, akitől megkérdezhetném) - aztán le is zárom most már ezt a témát,
még egyszer, kösz!