frottea Creative Commons License 2014.09.16 0 0 7

Ezért is akadtam ki, különben, mármint hogy olyan mélységesen nyomott áron dolgoztam neki, ami még egy portfolió árszínvonalát is mélyen alulmúlta, noha kereskedelmi célú fotókként pontosan erről van szó, hogy haszna származik belőle (és nem kevés haszna származott, mert vidéki boltok is kezdték egy az egyben átvenni az árukészletét, amellett, hogy - nyilván a maketinges jó tanácsait is megfogadva, minden termékről igyekezett fotót készíttetni, ugyanis - csak arra nyomnak, mármint hogy megvásárolják, amelyik termékről fotó készült (pláne egy élő kép, egy csinos, mosolygó, jól lefotózott kismama - a legnagyobb felhajtóerővel bír. Baba egyenlőre nem szerepelt a fotózáson).

Egyébként így van, ahogy mondod, mindent le kellene fektetni. Milyen felbontásban, hányszor használhatja fel, hová töltheti fel, és mit ír ki forrásként.

Csak tudod, ha valaki ennyire precíz (még ha kevésbé is), a munkát nem kapja meg. Egyszerűen, menekül mindenki a felelősségvállalástól. Így aztán körülbelüli szóbeli megállapodás történik.

De nem kéne ennyire így megszívatni azt, akinek mégis csak jórészt az előmenetelét köszönheti.

Ok, felteszem, más is elkészít viszonylagosan használható felvételeket,

de - én nem a korrektet nyomtam, sok fotót készítettem, szét is osztotta a képeimet, amelyek miatt elestem az eredetileg számolt újabb fotózási lehetőségektől (most annak a kárát nem is számolom, amikor valaki átszínezve tette ki a képeimet, mert a nevem...egy fotóra se került fel - így aztán bármiféle olyan reklámlehetőségtől is elestem, ami szintén valamiféle újabb megrendelést hozhatott volna,

még egyszer, amit bekalkuláltam akkor, mármint hogy lesz, amikor megállapodtunk. Kifejezetten szemét volt a nő még abból a szempontból is, hogy ha kitapétázta a boltját a képeimmel, legalább a nevemet és webcímemet kiírhatta volna.

Ok, sok jogi formulával nincsenek tisztában az emberek, de nehogy már valaki ne sejtse legalább, hogy ilyesmiről a fotóssal azért mégis csak beszélni kéne, mielőtt tapétázgat! Nem beszélve a kismamáknak a képeimmel való kifizetéséről!)

Portfolióra legutóbb egy olyan árat kaptam, miszerint...2-3 óra fotózás + képek = 35.e Ft. És még ha portfolió esetében van is retusálás, a katalógus fotókból kereskedelmi haszna származik az illetőnek!

Súlyosan aljas ez a nő. (Miközben a fb-ján meg nem győz "nagymagyarkodni". Csak azt nem értem, gyakorlatban miért nem csinálja, ill. miért épp az ellenkezőjét, abba tapos bele, akit akár meg is becsülhetne. Hiszen csak együtt lehet.

Amíg ezt csinálják egymással az emberek, addig nem lesz itt prosperitás. Ez a magyaros ellenségeskedés, egymás megalázása, zsigerig való kihasználása...Ez ami számomra nem megemészthető. 

És épp azt próbálom arányosan kidolgozni, amit - legalább mégis - egy ilyen szerződésbe belevehetek.

Még mindig nem tudnál semmi picit támpontot adni elkérhető árra vonatkozólag? Mondjuk egy 10.e Ft órabérben? (bruttó, természetesen)