KeMatyi Creative Commons License 2014.09.16 0 0 6

Nekem nincs kifejezetten szerződés mintám. Leggyakrabban úgy szokott kinézni, hogy amit szóban, személyesen megbeszélünk, azt írásba is foglalom. Tehát, hogy legyen nyoma. Majd két példányban aláírni mind a két féllel (ha van tanú, az a legjobb, de ilyenre szerencsére még nem volt szükségem).

Külön kitérve, hogy milyen felületre, hány alkalommal, mekkora felbontásban, milyen feltüntetéssel használhatja, stb... Abszolút korlátlan felhasználást sose adj, ha rám hallgatsz. Ráadásul reklám célú felhasználás minden esetben sokkal többet ér, hiszen ő azzal elvileg pénzt fog keresni (akár közvetetten).

Az árat neked kell meghatároznod, én erre se mondanék neked konkrétat. Te tudod a legjobban, hogy mennyit ér az időd, a belefektetett munka, stb. 

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a baba- és gyerekfotózás, főleg reklám célra eléggé érzékeny téma. Személyes tapasztalatom ilyen célra nincs, de ha engem hasonló munkára kérnének fel, lehet írnék egy külön hozzájáruló nyilatkozatot a modellnek használt gyerek anyukájával).

Előzmény: frottea (5)