Trog_Air Creative Commons License 2014.09.01 0 0 4333

Julius 14. utan meg rengeteg ido van. Nem azonnal kerult volna lakat a repterre. A birosagi iteleteknek is vannak hataridejei. A birosag az itelet soran a Pp. 217. § (2) szerint rovidebb, vagy hosszabb teljesitesi hataridot is megszabhat az altalanoshoz kepest. Mivel nem szabtak pontos hataridot, ezert a 15 napot kell alapul venni. Elsonek. Aztan van a tobbi is:

A Pp. 219. § (1) szerint kezbesiteni kell az iteletet, ha nem volt kihirdetve. Akkor 15 napon belul irasba kell foglalni az itelethozatal datumatol kezdve, es az irasba foglalast kovetoen nyolc napon belul postazni.
Ha az itelet ki volt hirdetve, akkor a Pp. 217. § (1) szerint a megallapitott kotelezettseg teljesitesenek hatarideje 15 nap. Tehat az elso hatarido julius 29 (vagy augusztus 6) volt, addig kellett lepnie az NKH-nak, vagyis intezkedni a birosagi hatarozat ertelmeben (o volt a masik fel, nem a repter. Ugyan a repter beavatkozokent ott volt a perben, de az itelet a beavatkozora nem terjedt ki, csak az NKH-ra.). Vagyis inditania kell egy eljarast, amiben a birosagi itelet vegrehajtasat biztositjak. (Uj atminosites vagy a repules megszuntetese engedely hianyaban.)

Az itelet, nem tiltotta be explicite a repulest a repteren, nem kotelezte a Tokol Airportot a tevekenysege beszuntetesere, hanem az eljaras megismetlesere kotelezte az NKH-t es a tobbi hatosagot.

Az NKH intezesi hatarideje a Ket. 33. § (1) szerint 21 nap, tehat augusztus 19-ig (ha a Pp. 219. § (1) szerint ki volt hirdetve az itelet), vagy augusztus 27-ig (ha nem volt kihirdetve) hoznia kellett az NKH-nak egy olyan vegzest a Tokol Airport reszere, hogy vagy kezdjek ujra az atminositesi eljarast, vagy nincs repules engedely hianyaban. Mivel a 159/2010. (V. 6.) Korm. rendelet 43. § (6) szerint 2012. szeptember 30-a utan nem lehet repulni a korabbi engedelyekkel. A megismetelt atminositesi eljarast meg ugye nem lehet egy nap alatt lefolytatni. Ezert meg kell hirdetni az uj eljarast.

Arrol sem az NKH,  sem a Tokol Airport nem tehet, hogy augusztus 16-an (3 nappal vagy 11 nappal a hatarozat kezbesitesenek hatarideje elott, hiszen semmi akadalya, hogy a 21. napon irjak meg es adjak postara, es/vagy hirdessek ki) pont hogy valtozott a jogszabaly :)

Augusztus 14-en hirdettek ki az uj atminositesi eljarast, joval a hatarido lejarta elott. Es hirdetmeny utjan kozoltek. A Ket. 78. § (10) szerint a kihirdetestol szamitott 15 nap mulva kozoltnek kell tekinteni az NKH donteset az uj eljaras meginditasarol.

Tehat, ha nem valtozik meg a jogszabaly, Tokolon legalisan repulest augusztus 29. utan (vagy szeptember 11. utan, mennyiben az itelet nem volt kihirdetve, csak kezbesitve) nem lehetett volna folytatni. De szerencsere megvaltozott.

Előzmény: bjbalage (4332)