Törölt nick Creative Commons License 2014.08.28 0 0 35984

A debreceni, és más intenzív fajták kizárólag akkor tudják a fajtaleírásban foglalt eredményeket produkálni, ha a takarmányozásuk is ehhez igazodik. Ergo, aki nem hajlandó, nem akar táppal etetni, ne tartson ilyen fajtát, v pontosabban tarthat, de nem sokkal fog jobb eredményeket elérni vele, mint egy akármilyen keverék nyúllal. Ezek a fajták akkor tudják az öröklötten jó növekedést, izom(hús) gyarapodást produkálni, ha ahhoz megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyag áll rendelkezésükre.

Ez van, ha tetszik, ha nem. :)

 

A keverék és egyéb nem húsnyúl fajták pedig a táp etetése mellett sem nőnek gyorsabban, próbáltam.

 

Testsúly. Megnéztem a debreceni anyáim érkezéskori adatait. 2013.november 19-én születtek (illetve az egyik 18-án), és 2014. március 27-én érkeztek, azaz 18,5 hetesek voltak. Sajnos csak 2-nek írtam be a testsúlyát az adatlapjára: az egyik 4,2 kg, a másik pedig nem 5 kg, hanem 5,1 kg volt pontosan. A harmadik nyúl is 4,2-4,4 kg között lehetett szerintem. Az 13 hónaposan érkezett bak pedig 4,95 kg volt.

 

Az én véleményem szerint a testsúly egy anyánál nem kiemelkedően fontos. Nem rossz, ha van méret, de a tudatos tenyésztéssel, szelekcióval elért szaporasági-nevelési mutatók (vemhesülés, alomlétszám, tejtermelés...) sokkal fontosabbak.

 

Nekem van egy kicsi (3,25 kg-os) keverék anyám, amit a kisfiam kapott tavaly húsvétra. (ezzel a nyúllal ragadtam le ismét a nyulazásnál :D) Ez a nyúl mindig ivarzik, mindig felveszi a bakot,mindig vemhesül, mindig szépen, rendben megfial, mindet fel is neveli, és az utolsó alomja (7 db-os), ami egy debreceni apától született  12 hetesen 2,6 kg-os átlagsúlyban ment a kés alá.

Előzmény: Nagy-Imre (35979)