Törölt nick Creative Commons License 2014.08.11 0 0 116

Na akkor egy kis lazítás a Tuhu VS. OSM téma közepette :-))

 

Az 1983-as II. Gerecse 50 útvonalvázlatára összehasonlításként rátettem a 30 évvel későbbi, 2013-as Nyomvonalat / Track-et (Piros):

 

 

Nagyobb kép itt

 

Nem is az azóta történt kisebb útvonalváltozások az érdekesek (A Rajt-Cél Tatabánya alsó vá.-ről átkerült a Jubileum parkba, nyomvonalváltozás az Arany-lyuk és a Baji vadászház környékén, a 10-es, Csemetekert nevű ellenőrzőpont kikerült az útvonalból).

 

1983-ban még csak 1 : 60 000 méretarányú Gerecse turistatérkép létezett. Nem teljesen biztos, de nagyon vaószínű hogy a fenti térképvázlat alapja ez a Kartográfiai Vállalat által kiadott térkép lehetett.

 

Érdekes összevetni a 30 év különbséggel készült kézzel rajzolt és a GPS-szel femért nyomvonal különbségeit. Ha elfogadjuk alapanyagnak az említett turistatérképet, akkor a térképtorzítás legszembetűnőbb helyei az Öreg-Kovács és a Gerecse - Bánya-hegy csoportja. A Héreg - Bánya-hegy közötti szakasz egészen érdekesen mutat a térképvázlaton. Viszont figyelemreméltó, hogy az útvonal többi szakaszán mennyire "fedi" egymást a két rajzolat.

 

A múlt héten Csetneki Sanyival befejeztük a Budai Térképkör bejárását, a héten a Meteor teljesítménytúrák útvonalának ellenőrzése, végigjárása is befejeződik. E két útvonal kartográfiai-térinformatikai analízisének eredményeit (Tuhus, OSM és saját nyomvonalak (nyers és tisztított / simított), műholdfelvétel alapján készült vonal vízszintes és magassági eltérkéseit / különbségeit) itt közzé fogom tenni.

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula