Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.08.09 0 0 44272

"miért gondolod, hogy nem máshová fog menni a bejövő, kitágulva elkeveredve, és miért nem mást fog a kályha beszívni. Másképp fogalmazva, ha egy tartályon, mondjuk 1×1×1 m-es van két csőcsonk,"

Szerintem nem túl életszerű egy lakást egy tökéletes kocka alakú, ráadásul közfalak nélküli térrel modellezni :)

ahol ráadásul a bejövő anyag hőmérséklete azonos a benn lévővel.

"a számok többszörösen túlzóak talán számolj légsebességet a 30 ezer köbméter levegő és az általad vélt össz keresztmetszet alapján"

Nem tudom, hogy szerinted mekkora össz keresztmetszetet "vélek", de voltam olyan családi házban ahol körben az ablakok széleinél összesen kb 2000 cm2 rést találtam (maximum 20 éves "korszerű" fa ablakaik voltak). Nem elírás: kb 1/5 négyzetméter rés volt összesen a külvilág felé! Meg sem merném saccolni, hogy ott mennyi lehetett a légcsere szelesebb időben. A család által a különböző "szakértők" tanácsai alapján beszerzett fűtőberendezésekre fordított összeg már közelítette a három milliót, amikor megkérdeztem tőlük, hogy akadna-e kb húsz ezer forintjuk egy kis tömítő habcsíkra ;)

Szeles időben teljesen átlagos dolog 50 pascal nyomáskülönbség a külvilág és a lakótér között, erősebb szél esetén akár a 100 pascal környékét is elérheti. Ha akad ott egy rakás rés, akkor hatalmas mennyiségű levegő járhat át az épületen, ami rengeteg hőenergiát szállít. Az általad "befőttesüveg"-nek nevezett házakban ezen "nem kívánt extra" szellőztetésből származó hőveszteség nulla (ráadásul a befőttesüveg-házban lakók alkalmazhatnak akár hővisszanyerőt is, ami még tovább spórol nekik).

"mondjuk egy tüzelésen kívül égéslevegőtől elzárt tüzelőberendezés esetére."

Én a szeles időben napi 15-30 ezer köbméternyi extra levegőt tüzelőberendezés nélküli házra értettem. Ahol még kályha/kémény szívása is növeli a nyomáskülönbséget, ott ez az érték akár még több is lehet.

"a hőcserélős szellőzőberendezéstől nem lesznek jobban szigeteltek a nyílászárók"

Ahol nincs megoldva, hogy minden (vagy majdnem minden) bejövő és kimenő levegő a hőcserélőn át közlekedjen, ott nincs sok értelme hőcserélésen gondolkodni.

De vigyázat, sokan összekeverik/egybemossák a hőcserélést a szellőztetésel, holott kiváló mesterséges szellőztetés lehetséges hőcsere nélkül is. A hőcserélő csak a hab a tortán (a megtérülés után egy kis pénzt hoz a házhoz), de egyáltalán nem kötelező eleme egy szellőztetésnek.

Előzmény: Törölt nick (44270)