padler Creative Commons License 2014.08.01 0 0 77

Sorrendben válaszolva:

 

1. Az elmúlt években számos fejlesztési ötlet merült fel, pl. félkész raszteres kimenet befejezése, új kimenetek készítése, mapedit továbbfejlesztése, új vonal és ponttípusok, illetve ezek leíró tulajdonságainak bővítése, egyéb értékkészletek bővítése, finomabb szintvonalmodellre áttérés, website struktúrájának megújítása stb.

 

Néhány kisebb fejlesztés térképszerkesztők által azért elkészült, elsősorban olyanok, amik közvetlenül nem függtek össze a programmal, pl. a letöltött vagy feltöltés előtt álló adatállományt ellenőrző programok, adatbázis hibakeresések, de ezeket is integrálni kellene.

 

2. Az MGKE biztosítja a szerver tárhelyet mind a geocaching.hu, mind a tuhu számára. A két rendszer bizonyos pontokon kapcsolódik egymáshoz, pl. azonos felhasználónév/jelszó, POI-k webes felületen történő felvitele stb.

 

3. Korrekt válaszhoz én sem ismerem elég közelről a történetet. Ami biztos, hogy a kezdetektől fogva hosszú évekig ugyanaz a személy fejlesztette és üzemeltette mindkét oldalt, később egyes üzemeltetési feladatok – valószínűleg már a fejlesztő időhiánya miatt - máshoz kerültek, a fejlesztések pedig gyakorlatilag leálltak. Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy új ember(ek) kellenének. Innen két interpretációja van a történetnek: egyik oldalról, hogy a fejlesztő kérésre sem adott át semmit, ezért az új ember nem tudott a helyébe lépni, a fejlesztő szerint ugyanakkor az elnökség csak az átadást követelte, de szakmailag kompetens utódot nem tudott felmutatni, így félt attól, hogy az átadás után csak rosszabbodik a helyzet.

 

Végül az átadás tavaly októberben történt meg. A geocaching.hu-nak azóta van programozója, de mezei felhasználóként nem vettem észre jelentős változást. Úgy gondolom, hogy mivel elég régóta egyértelműen nyitva áll a lehetőség, ha valaki a tuhu-val programozóként akart volna foglalkozni, már lépett volna.

 

4. Úgy tűnik, hogy az MGKE jelenleg nem akar konkrétan semmit, csak legalább a tuhu környékén legyen nyugalom. Új elnökséget választottak május végén, az ötből négy tagnak egyáltalán nincs köze a tuhu-hoz. Az új elnök még az osm vita elején közölte, hogy ha a tuhu szerkesztők valamilyen konszenzusos álláspontra jutnak, azt az elnökség elfogadja, a vitába nem akar beleszólni.

 

Szerintem ha lenne/lett volna gyakorlati/adatbázis/programozási kérdésekkel foglalkozó személy a tuhu-nál, az egész osm téma nem merült volna fel komolyan.

 

5. Mint az előzőekből is látható, a tuhu hosszú távú fennmaradása nemcsak a szerkesztők számától függ, bár bizonyos létszám alatt nyilván az is kritikus keresztmetszeté válna. Több forgatókönyv lehetséges (áttérünk/minden marad változatlan/csak szabad licenc-re térünk át), ezért nem lehet könnyen válaszolni a kérdésre.

Előzmény: Törölt nick (66)