ijedos Creative Commons License 2014.07.23 0 0 52222

Kedves Zsanna és Micimalacka!

 

Legelőször is köszönöm szépen, hogy veszitek a fáradságot, hogy ingyen, a saját szabadidőtökből áldozva válaszoltok nekem, felhomályosítás céljából!

 

Igazából már most kellene írásban nyilatkozni, hogy mi a feleségem elképzelése a munkával kapcsolatban a jövőt illetően! Ehhez kellene most okosnak lenni, hogy mit választva járnánk a legjobban. Ehhez ugyebár ismerni kellene az elvi lehetőségeket és azt, hogy ebből a munkáltató felé gyakorlatilag mit is lehet ténylegesen meglépni.

 

Lehetne még néhány kérdésem? :)

 

1. mi a helyzet a felgyülemlett szabadságok "darabszámával"? Elvileg amióta nem dolgozik, az azóta felgyülemlett éves keretet egyben kivehetné egyben? kb. 3x20 nap? jól gondolom?

 

2. elég homály, hogy miként számolódik az új tgyás, gyed összege. hallottam valami minimálbér 2x-nek  30-dának 70% összeget meg 180 napot. Ez mi lehet? Helyére tudjuk tenni ezt infót? oké, nem gyes-be szülés lesz az esetünkben, de akkor mi ez a szülést megelőző 180 munkanap keresete? 

 

3. nagyjából akkor ha jól értelmezem az a kérdés, hogy érdemesebb-e (ha egyáltalán lesz-e rá mód) mondjuk szeptembertől papíron visszamenni dolgozni és 02.14 előtt 28 nappal igényelni tgyást és előtte pl. a kb. 60 nap felgyülemlett szabit kivenni, ez ugye kb. 3 hónap, így a szeptembertől-november közepéig fennmaradó időszakkal kellene valamit kezdeni, mondjuk táppénz. Erre írta Zsanna, hogy ebben az esetben a sima táppénz anyagilag nagyon kedvezőtlen lenne a TGYÁS és GYED összeggére nézve, ugye? Mit jelentene ez pontosan?

 

4. Vagy nem érdemes keverni 02.14 előtt 28 nappal igényelni kell a tgyást és addig gyesen maradni, 01.12 és 02.14 között pedig kivenni a maradék szabadság egy részét, a többit eltenni a következő GYEd/GYES időszak utáni időre VAGY 02.14 előtt 28 nappal TGYÁS, előtte kb. 60 nap felgyülemlett szabi és megpróbálni kb. így 11.14 körül visszamenni dolgozni. Egy dolgot nem szeretne: a szülésig már ténylegesen dolgozni.

 

Nem tudom, érthető a dilemma? Várhatok ebben még segítséget? Köszönöm.

Előzmény: zsanna (52221)