KMónika84 Creative Commons License 2014.07.21 0 0 1

Sziasztok!

 

Lehet kérni az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzattól adó és értékbizonyítványt amely tartalmazza az ingatlan értékét beköltözhető és lakott állapotban is. Ennek ha jól emlékszem pár ezer forintos illetéke van, de ezt az önkormányzatban pontosan megmondják.

 

Ha nem sikerül közös megegyezéssel eladni a szóban forgó ingatlant, akkor érdemes közös tulajdon megszüntetése iránt pert indítani. Ilyenkor a törvény szerint előbb - amennyiben az lehetséges - természetben kell megosztani az ingatlant, ha ezt nem lehet akkor kérhető, hogy a másik fél vegye meg a tulajdonostárs tulajdoni hányadát. Ebben az esetben az ingatlan értékére az önkormányzat által kiadott adó és értékbizonyítványban foglalt érték az irányadó, de ha azt a felek vitatják, akkor a bíróság igazságügyi szakértőt rendel ki, akinek a költését az a fél állja, aki vitatja az értéket. Ha egyik tulajdonostársnak sincs annyi pénze, hogy megvegye a másik tulajdoni hányadát, akkor lehet kérni az ingatlanárverést, ilyenkor is igaz a kikiáltási árra az előzőekben kifejtett értékmeghatározási módszer.

 

Az adókérdésre az Szja törvény 62. § (6) bekezdése a választ. Az ingatlanügyi hatóság nyilvántartása szerint lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény és a hozzá tartozó földrészlet (ideértve azt is, amelyet a lakáshoz tartozó földhasználati jog terhel) átruházása esetén a jövedelem a számított összeg

1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,

2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,

3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,

4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,

5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

 

Eszerint nincs Szja fizetési kötelezettség a bevétel után, mivel 7 éve vették édesanyádék a lakást.

 

Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed írj nyugodtan.

Előzmény: viktor-h (-)