Szőlőszem,
Köszönöm válaszodat, amelyből sok mindent megtudtam, de azt nem, hogy kaphatok-e a Líviából és a Kodriankából 3-4 szemes oltóvesszőket. Nekem vékony vessző is jó lenne, ami már sem gyökereztetésre sem ékoltásra nem alkalmas. Én ugyanis sokszor nem ékoltást csinálok, hanem kellő vastagságú oltóvessző híján héj alá oltást. (természetesen zöldre fásat)
Köszönöm a Kodriankáról írt saját tapasztalatodat. Ezek azt bizonyítják, hogy az általad bemutatott fajtákból jól választottam. (volna)
Különben egyetértek Veled azzal kapcsolatban, hogy az egyes külföldi fajták nehezen terjednek el. A magyarok még csak csak de a külföldiek. Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy egy dolog a faiskolák kínálata és egy másik dolog a kereslet, ami szerintem elég konzervatív. Csak két példa. Elszörnyülködöm a faiskolákban járva azon, hogy még mindig a Germesdorfi cseresznyét keresik akkor, amikor mind minőségben mind termőképességben már jobb fajták léteznek. Vagy a Boglárka nevű szőlőfajtát még mindig keresik, holott egyetlen egy kedvező tulajdonsága sincs, amiért termeszteni kellene.
Persze ha jobban belegondolunk, akkor rájövünk arra, hogy a fajtaválaszték lecserélése igen lassú és költséges folyamat. Először is törzsültetvényeket kell létrehozni kellő számban, amik az oltványtermelőknek szolgáltatják a szaporító anyagot. Ezzel egy időben meg fel kellene számolni a régi törzsültetvényeket, merthogy azokra már nincs szükség. Itt a kereskedelmi célokat szolgáló törzsültetvényekre gondoltam nem pedig a kutatóintézetekben meglevőkre. Ez biztos, hogy nem érdeke a szaporítóanyagot termelőknek, mert ez óriási veszteséget okoz. Így hát maradnak a régi fajták. Hát ez van Magyarországon.