A szerkesztést nem fogják megoldani az 99%. Hogy miért nem tudom, de ha eddig nem tették ezután sem.
A libára rátérve én személy szerint letudom azzal, hogy kelés gyenge. Ennek oka a tenyésztojást tojó egyedek takarmányozási hibája, rossz tenyészanyag (ez rossz tenyész tojást is von maga után), de lehet szimplán rossz genetikájú egyed. Ezért nem győzöm mondani, hogy az ilyen egyedeket csak végterméknek kell tekinteni és nem jó ha a szívünkbe zárjuk. Arra vannak egészséges hosszú életű egyedek...
Általánosságban mindenkinek:
Saját tapasztalat idénről: Van egy néma kacsám. Napos korában full fekete volt. a színe végett meghagytam, pedig kelés gyenge volt. A lába szétcsúszott, kis esetlen jószág. kb 1 hét alatt tök normális kacsa lett belőle. De aztán ahogy teltek a hetek, lemaradt a többiektől, lassan nő. Most elkéstem a pecsenyekori levágással. Mikor megfogtam h megnézzem milyen, hát pille könnyű. Ezen azért nem lepődök meg, mert tudtam, hogy rossz napos kori egyed volt. De ugyanannyi takarmányt evett és mégse hozz amit egy egészséges. (megjegyzem, a többi kelés gyenge állatot napos korban elintéztem.)
Lehet a 4 mancs ezért megkövez, de mivel ezek általában étkezési célú állatok, továbbá tenyésznek nem hagyunk meg szart, így a selejttel nem húzom le a többieket is, hanem napos korban elintézem. Mivel úgy is halálra van ítélve, ne nőjön se a szívemhez, se ne egye meg a fejemet...
Sokszor olvasom, hogy felnevelik a satnya állatot és örülnek h de szép egyed lett belőle. Aztán el is felejtik h napos korban satnya volt és beállítják tenyésznek. utána meg mindent ecetes vízzel permetelik, kézzel bontják a tojás hajat, mert csóri madár nem bír kikelni...