Van néhány tippem a baromfitartó társaimnak a takarmányveszteség csökkentésére.
(1.Probléma: a tyúkok kiszórják a takarmányt evés közben az önetetőből, aminek egy része kárba megy.)
(2.Probléma: ha a kiszóródott takarmányt később mégis felcsipegetik, mivel az már a fekáliával érintkezett, növeli a kokciózis veszélyét -elhulláshoz vezethet.)
Első lépésben az önetető celláit egy dróttal beszűkítettem, hogy evés közben a csőrükket
jobbra- balra mozgatva ne tudják kiszórni a gabonát.
De amint látható a következő képeken, az önetető teljesen a peremig tölti fel a takarmányt,
ezért ugyanúgy kiszóródik, és kárba vész a fele.
Tehát a cellák szűkítése nem elég a megoldéshoz.
Találtam néhány régi műanyag vödröt, aminek az átmérője akkora volt, hogy pontosan bele-
illeszkedett az önetető külső palástjába.
Természetesen a vödör tetejét és alját le kellett vágnom. (forrasztópákával, mert
késsel vágva a műanyag reped...)
Így tehát kaptam egy műanyag hengert, amit az önetetőbe bele tudtam húzni.
Az így meghosszabbított sáv leszűkíti a rést az önetető alja és a palástja között.
Az így meghosszabbított sáv leszűkíti a rést az önetető alja és a palástja között.
Az eredmény: az önetető nem telik fel csordulásig, hanem csak 1-1,5 cm vastagon
van a peremében a takarmány.
A tyúkok meg tudják enni, mindig utántöltődik, de szinte egyetlen-egy szemet
sem tudnak kiverni a csőrükkel. Így akár a tyúkok válogatósságától függően
akár 20-30%-os takarmánymegtakarítást is el tudunk érni!!!
És ezenkívül még az elhullás is csökken, mert ha nincs kiszórt (és ezért fekálos baktériummal szennyezett takarmány,), akkor nincs kokciózisos-bélfertőzéses megbetegedés-elhullás sem.
Persze ehhez fel is kel lógatnunk az önetetőt egy dróttal a felső fogókájánál fogva
a gerendára úgy, hogy az etető peremét kényelmesen elérjék a csőrükkel (enni tudjanak),
de a lábukkal már ne, és ráüríteni se tudjanak.
A boltokban kapható etetők hobbitartóknak jók, de nagy pazarlást tesznek lehetővé,
és még bizonyos betegségek kiindulópontjai is lehetnek....
(Aztán meg mindenki jön azzal, hogy nem is éri meg a tartás...
Hát a bolti cuccokkal nem is...
A speciálisan átalakított etetők mindkét problémát kiküszöbölhetik, ha ügyesek vagyunk...