Evicke Creative Commons License 2014.06.28 0 0 4189

szia,
én anno 4 és fél éve fél éven belül tünetmentes lettem, de amennyire vissza tudok emlékezni, nekem soha nem voltak rosszak a laborjaim, a gyulladásos értékek is normálisak voltak, süllyedés, rheuma faktor is. Ezt hívják szeronegativitásnak, ami azért gáz, mert nem jelzi semmi a betegséget (esetleg Ig-értékek, de azokról már fogalmam sincs, lévén, hogy először még gyerekkoromban nézegettek labort ezügyben, annak meg már 28 éve :-) ), fájdalmak ugyanakkor vannak és az ízületek is deformálódnak annak rendje és módja szerint... :-S

(Nekem az 1.-2. nyakcsigolyám is ráment (ami egy életveszélyes szövődmény), mert a reumatológusomnak nem esett le, hogy szeronegativitás is létezik, és nem azért adom elő mindig, hogy kurvára fáj a nyakam, mert ezzel szórakozok. De ez csak nyomta bele a Lidocaint az idiótája.... Végül csontizotópos röntgen mutatta ki a testszerte gyulladást, na akkor felírta a mtx-ot, csessze meg, de akkor már késő volt.... - na ennyit a hozzáértő szakorvosokról, úgy kerülöm őket azóta, mint a pestisest, legtöbbje szart se ér, már bocs.)

 

Na szóval én mindent ettem eleinte, amiben nincs glutén és kazein. Ezekben zéró toleranciát tartottam, viszont ettem zabot és rizst, és akkor még semmifél táplálékkiegészítőt, vitamint! Ennek ellenére szép lassan elfelejtettem a nemsztreoid gyulacsökkentőt is, amit akkor még szedtem. Azelőtt vagy 5-6 évvel fejeztem be egyébként az utolsó bázisterápiát heti 10 mg mtx-tal.

Volt azért eközben olyan, hogy bedurrantak az ízületeim, de pár napon belül magától elmúlt, gyógyszer nélkül. Arra jöttem rá, hogy ez mindig akkor volt, mikor előtte sok zsírosabb sertéshúst és szalonnát ettem. Ez pedig az Omega6, naná, hogy megjelent a gyulladás. Ez még mostanában is előfordul, talán mert nem szedem naponta az Omega3 halolajat, de ha ilyenkor betolok 1-2 ek-lal, plusz még esetleg 95-ös kurkumint is, akkor 1-2 nap alatt eltűnik.

És pont az Omega6 miatt vigyázni kell az olajos magvakkal is, meg a fitáttartalmuk miatt is. Én ezektől puffadok is, úgyhogy duplán kerülöm, különben is nem sok semmi hasznos anyagot tartalmaznak, úgyhogy feleslegesek is, beleértve a kakaót is!

Hízás-fogyás: nekem is hasonló a BMI-m, erre csak a több CH-ot tudom javasolni. Ha nem akarsz rizst, zabot, krumplit enni, akkor egyél több gyümölcsöt, de leginkább sok magas keményítő- ill. ch-tartalmú zöldséget, úgymint sárgarépa, cékla, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, gesztenyeliszt - ez utóbbiban van a legkevesebb fitát, meg a kókuszban (nem a kókuszlisztben!).

 

Hozzáteszem még, hogy nem tudom, leállt-e valójában az autoimmun folyamat, az viszont biztos, hogy nagyon-nagyon lelassulhatott, mert gyakorlatilag semmilyen rosszabbodást nem veszek észre. De lehet, ez csak azért van, mert  a gyulladások elmúltak és mint tudjuk, mindig a gyulladás lezajlása után erodálódik az ízület....

Ja, és mértek azóta valami ANA-értéket, bár nem járok már régóta reumatológushoz, de véletlenül a körzetidokim az, úgyhogy kérés nélkül ráírta a laborbeutalóra, én azt se tudtam, mi az, itt van:

http://www.hazipatika.com/laboreredmenyek/anti-nuklearis_antitest/52

a lényeg, hogy ez is jó lett....