Homes Creative Commons License 2014.06.28 0 0 57

Kedves Sassy456!

 

Köszönjük, hogy megosztottad tapasztalatodat, bár az nem derült ki hozzászólásodból, hogy mit vársz egy kutyaovitól, milyen fajtájú kutyád van.

 

Amit én várok egy kutyaovitól a következő:

 

- Ismerkedés a fajtatársakkal póráz nélkül, megtanulandó egymás testbeszédét, ami gyakran hasznos a gazdik számára is, mert van olyan gazdi, aki az első kutyájával jön az oviba. Így megtanulja kihívni a kiskutyáját a játszó csoportból, ha megítélése szerint annak már itt az ideje, vagy "túlfélti" kiskutyáját, ami emberfüggő, de ez nem baj. Mindenkinek máshol van a tűrésküszöbe. Embernek kutyának egyaránt. A kutyáknak is megvannak a maguk jelzései ilyen esetre a fajtatársaik felé. Tehát a játszó kutyák közé rohanni kimenekítendő kiskutyánkat megítélésem szerint a legrosszabb megoldás. A csoportos játszás alapszocializáció. Vegyük azt is figyelembe, hogy ha jó kapcsolatot építünk ki a kutyánkkal szeret ő velünk játszani labdát visszahozni, ha eldobjuk, de be kell vallanunk magunknak azt isi, hogy számukra nincs nagyobb boldogság, mint egy másik kutyával versenyt futni, botot húzni, győz az erősebb alapon, amikor a mi dolgunk ennek örülni és ha túlzásba esnek a játék hevében kihívni őket.

 

Eközben lehet a gazdiknak beszélgetni egymással, tapasztalat cserélendő, de lehet kérdezni az oktatóktól is, persze ezer szemünk a kincsünkön közben.

 

- Ismerkedés tárgyakkal, pl. kúszóval, alacsony akadállyal, ami gyakran csak a földre helyezett rúd, miközben a bátor kiskutyánkat dícsérni, jutalmazni tudjuk. de lehet olyan egyszerű tárggyal ismerkedni,mint egy esernyő, amit mondjuk az utcán mellettünk egyszer csak kinyit valaki.

 

- nyáron lehet kis homokozó medencében ismerkedni a vízzel

 

- meg lehet tanulni, hogy hogyan emeljük fel a kiskutyánkat egy asztalra, ha orvoshoz, esetleg kiállításra megyünk vele. De ami ennél fontosabb, hogy a kiskutyánk szokja ezt, mert van amelyik nem áll meg 5 kg-nál felnőtt kutya korára és ne akkor kezdjen el akár csak 15 kilósan vergődni a kezünk között.

 

- az hogy a kiskutyánkat nem hagyjuk pórázon a másikra ráfordulva azt megugatni és azt tiltjuk, teljesen normális dolog. ha ezt nem szabályozzuk kiskutyánknál, képtelenek leszünk az utcán úgy végig menni, hogy ne ugassa meg fajtatársait úton útfélen. ezt amíg póráz kell a vezetéséhez, a póráz határozott jelzésével tiltjuk, amíg póráz kell.

 

Ezt mind meg lehet tanulni a Kőbányai Happy Dog Kutyaiskola ovijában, tapasztalatból tudom. Az oktatók pedig végtelen türelemmel és nagy tapasztalattal segítenek kutyának,gazdának mindezt elsajátítani, a többi rajtunk múlik.

 

Remélem Sassy456 találtál egy neked megfelelő helyet és boldog éveket élsz kiskutyáddal, aki már a bejegyzés idejéből ítélve elmúlt 2 éves.