tnsnames.ora Creative Commons License 2014.06.27 0 0 42693

Ha már szóbakerült múltkor a szerzői jog, meg ez a friss - szerintem rosszul válogatott és rosszul megírt (amit lehetetlen-nek tartok jól megírni) - blogposzt

http://charivari.blog.hu/2014/06/26/x_hires_feldolgozas_amirol_talan_nem_is_tudtad_hogy_az

 

 

...akkor...átdolgozás témában a szerzői joggal való visszaélés leggusztustalanabb csimborasszója az ez (felelevenítésként, merthogy már volt téma itt a topikban):

 

http://recorder.blog.hu/2011/01/07/talalkozunk_a_birosagon_1_resz

 

"Richard Ashcrofték a Rolling Stones The Last Time című dalának hatvanas évekbeli nagyzenekari verziójából (a Klein előtti Stones-menedzser, Andrew Loog Oldham alkalmi zenekarának átdolgozásából) használtak hangmintát Bitter Sweet Symphony című szuperslágerükhöz, amihez szabályosan engedélyt is kértek. Ám Klein szerint túlterjeszkedtek a licenszen, többet vettek át a dalból, mint amihez joguk volt. A bíróság csúnyán megszívatta a brit rockereket: a Bitter Sweet Symphony jogdíjait teljes egészében át kellett engedniük Klein cégének, dalszerzőként meg a Jagger/Richards párost kellett feltüntetniük. „Négy akkordot szemplereztünk. Ez volt egy hangsáv. Aztán tettünk még 47 sávot mellé. Saját vonósokat, saját ütősöket, gitárokat. És mégis azt állítják, ez ugyanaz a dal!” – dohogott Ashcroft. „Ez a legjobb szám, amit Jaggerék az elmúlt húsz évben írtak” – tette hozzá. Mindez különösebben nem hatotta meg Kleint, aki – immár tulajdonosként – a Verve akarata ellenére eladta a számot egy Nike- és egy Vauxhall-reklámhoz. A rohadék!"

 

The Rolling Stones - The Last Time (Top of the Pops, 1965)

http://www.youtube.com/watch?v=27ouOE4RvUc

 

The Verve - Bitter Sweet Symphony

http://www.youtube.com/watch?v=1lyu1KKwC74

 

 

Akinek meg a sztori "köszönhető" (blogposztból):

 

Allen Klein-ről egyébként annyit érdemes tudni, hogy a rockbiznisz egyik legdörzsöltebb szélhámosa volt. A magyar zsidó emigránsok gyermekeként Amerikában született menedzser messze földön hírhedt volt sajátos üzleti módszereiről. Íróasztalán díszelgő személyes mottója – egy átalakított bibliai idézet – elég sokat elárul jelleméről: „Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert én vagyok a legnagyobb rohadék a völgyben.”

 

 

 

 

Slusszpoén:

 

Ez a "szupersláger" Bitter Sweet Symphony (83 milliós megtekintéssel, figyelemreméltó 1.5%-os dislike aránnyal), amúgy, szvsz, a zenetörténet egyik legnagyobb giccse (azok közül amit ismerek), egy Rondo Veneziano sincs seholse hozzá képest :), egy tényleg borzalmas szám (zenei értelemben), akkor is, ha egyébként érződik a belefektetett hatalmas mennyiségű aprólékos munka.

Előzmény: tnsnames.ora (42644)